GM Djurhuus, IM Elsness og GM Urkedal leder NM

DSC00124

GM Kjetil A. Lie spilte et lett suspekt parti mot stormesterkollega Rune Djurhuus
Foto: Anniken Vestby

I sjette runde fikk vi et spennende toppoppgjør mellom GM Kjetil A. Lie og GM Rune Djurhuus. Lie spilte i ånden til Tal og Bronstein med en ving-gambit i engelsk der han ofret både bonde og en kvalitet på a1 for utviklingsforsprang, terreng og aktivitet. Djurhuus mestret både åpningen og det tidlige midtspillet på en eksemplarisk måte, men i et kaotisk midtspill mistet han til slutt kontrollen og Lie berget remis etter å ha vært i store problemer med minus-materiellet sitt. Jeg vil likevel ikke kalle det en heldig remis for Lie da han spilte praktisk sjakk og spekulerte i den menneskelige faktor: At forsvar er vanskeligere enn angrep og at hans spillestyrke ligger i angrepet. Hadde Lie sitt angrep slått igjennom er jeg sikker på at noen ville geni-erklært mannen.

UrkisFrode Olav Olsen Urkedal gikk opp i delt ledelse etter seier i dag med svart mot Nilsen
Foto: Anniken Vestby (arkiv)

Det andre toppoppgjøret ble litt av et anti-klimaks da Joachim B Nilsen fikk det tøft alt i åpningen mot teoristerke Frode Urkedal i en Petrosian-variant i dronningindisk. Med svart spilte Urkedal et meget instruktivt parti over temaet aktivitet og Nilsen fikk aldri ut tårnet sitt på h1 eller kongen i sikkerhet i dette korte partiet på 32 trekk. Frode Elsness imponerte meg også. Han fikk opp en gullstilling tidlig mot IM Nicolai Getz som forsøkte seg på Cambridge Springs-varianten i dronninggambit. Elsness spilte eksemplarisk sjakk, vant en kvalitet og styrte partiet hjem til seier med stø hånd. Vel blåst av 2x Frode med andre ord!

Dette ble en hvit-runde der hvit vant hele 7 av 11 partier i Eliteklassen. Det er ekstraordinært og bare Urkedal klarte det kunststykket å vinne med svart. Vi merket oss ellers i denne runden at FM Espen Forså fikk sin første seier som kom mot Eivind Olav Risting som er helt ute av form. Atle Grønn kom sent til runden, men var heldig mot slutten av sitt parti da Henning Jakhelln Kjøita satte bort en remisstilling han sto best i. IM Lars Oskar Hauge Oscar Hauge slo også til med en hvitseier i denne runden da FM Daniel Jakobsen Kovachev gikk på sitt andre strake tap. Nå drar det seg til og vi gleder oss til en spennende sluttspurt der de tre stormestrene i feltet ser ut til å kjempe om NM-gull sammen med IM Elsness.

I Junior A skjedde det saker og ting da forhåndsfavoritten Benjamin Haldorsen nå virkelig har fått opp dampen. I en franskvariant, som er kjent for å være et slit for svart, oppsto et kjent sluttspill der svart satt på to hvitfelts-svakheter og det var nok til at Kaasen fikk store problemer og tapte. Da var det godt for hjemmepublikumet at yngstebror Endre Machlik på 16 år slo til igjen. Med svart slo Machlik en av forhåndsfavorittene, Lucas Ranaldi, i det som startet som en Trompowski – og endte opp i en kongeindisk struktur. Der spilte Machlik en herlig kongevandring fra g8 til g3 og satte Ranaldi sekkematt etter alle kunstens regler. Dermed leder Endre Juniorklassen alene for første gang med 5/6.

DSC00813Bilde av Mads Vestby-Ellingsen fra Lag-lyn med tidshandkapp
Foto: Anniken Vestby

I kadettklassen er Mads Vestby-Elllingsen i en egen liga. Sjette strake seier i dag og en «Bobby Fischer» for Mads! Eivind Bruaset og Sigurd Kjelsbøl Huse ligger hele 1.5 poeng bak kometen fra Tromsø, så dette ser lyst for arrangørklubben. I Lilleputt-klassen sanket de tre i tet inn skarve ett poeng av tre mulige. Dermed så Bjørn Robertsen fra Moss og Noam Aviv Vitenberg fra 1911 sitt snitt til å gå opp i ryggen på teten med 4.5 av 6. Det samme har Embla Ekeland Grønn, som kommer fra en kjent sjakkfamilie med far som er formann i OSS, men som spiller forrykende god sjakk for tiden og hun står helt på egne bein som sjakkspiller. I klasse Miniputt fikk 8 år gamle Aksel Bu Kvaløy sitt første tap. Dermed står han fortsatt på 5 poeng – og også hans overmann Shazil Shehzad og Mathias Unneland & Alexander Øye-Strømberg har 5/6 mulige i denne klassen. Dette blir et rotterace der den sterkeste vinner og jeg synes fortsatt det spilles utrolig mye god sjakk i denne klassen.

I klasse Mester vant Jøran Jansson en noe heldig fall seier mot Gunnar Berg Hanssen fra en tapt stilling og Jansson har dermed tatt et solid grep om klasseseieren. Ole Christan Moen suser videre i Senior A der han står med 6/6 – ingen over ingen ved siden av! Forfatter Arne Danielsen har andreplass 1.5 poeng bak Moen etter en pen seier mot Kjell Ole Kristensen med de hvite brikkene i dag. Den siste som har fullt hus er Mathias Nesheim fra OSS i klasse 2, de to første er Mads og Ole Christian, som nevnt over. Vil noen av disse tre klare bragden 9/9. Det gjenstår å se!

Kommentaren til klassene er ved Sven Wisløff Nilssen

Du kan se resultater fra alle klasser hos Turneringsservice