NM-minner – Bergen 2009, Kjetil Lie og Fairytale

nm_2009_klieNorgesmester 2009 ble Kjetil Aleksander Lie
Foto: http://sjakknm2009.no/

Året 2009 var preget av frykt i nyhetsoppslagene. Frykt for svineinfluensaen som herjet og frykt for den stigende arbeidsledigheten som var et resultat av finanskrisa. Den 11. juni ble svineinfluensa offisielt betegnet som en pandemi av Verdens Helseorganisasjon og hysteriet blant folk i risikogruppene, og særlig blant media, tok kraftig av. I mai gikk Alexander Rybak av med seieren i Eurovisjonsfinalen med sangen Fairytale og Norge tok dermed sin tredje seier i Melodi Grand Prix gjennom tidene.

For første gang på 16 år ble en norsk regjering gjenvalgt da den rød-grønne regjeringen til Jens Stoltenberg vant valget i september. Dermed ble en flertallsregjering bestående av AP, SP og SV sittende i 4 år til. I Kongo ble de to unge nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for drap og spionasje i Kongo og vi fikk en ny stor mediesak som skulle rulle gjennom mediene i årevis. Men en enda større sak i mediene var Michael Jackson sin bortgang – kongen av pop døde 50 år gammel og hans private huslege ble tiltalt for å ha gitt Jackson medikamenter som førte til dødsfallet og han ble senere dømt til 4 års fengsel. Av kjente dødsfall dette året kan i tillegg til Michael Jackson nevnes: Arne Næss sr., Haakon Lie, Bjartmar Gjerde og skuespiller Patrick Swayze.

RnB gikk sin seiersgang gjennom 2009 også og Beyonce gjorde det bra dette året. Det gjorde også Lady Gaga, Taylor Swift og Miley Cyrus og i det hele tatt var det mange kvinner som toppet pop-listene dette året internasjonalt. Noen av de som gjorde det bra her hjemme var Narum som ga ut albumet «Samma hen du fær» og Jonas Fjell. I tillegg var hip hop fortsatt hot og Tommy Tee, Jaa9 & OnklP, 50 Cent og Eminem var høyt oppe på spillelistene i 2009. I filmens verden var dette det store Science Fiction året og X-Men Origins: Wolverine kom ut, og Star Trekk, Avatar og Moon ble også populære dette året.

I sjakkens rike var dette det første året siden 2003 da det ikke var noen VM-kamp i sjakk. Da vi gikk inn i året toppet Topalov verdens-rankingen foran Anand og Ivanchuk – de gamle var fortsatt best. Da vi gikk ut av året hadde Magnus spilt seg opp som verdensener i sjakk og han toppet med 2810, foran Topalov (2805) og Anand (2790), så det var jevnt. I Wijk aan Zee 2009 vant Karjakin etter en dramatisk sisterunde der han vant med svart mot Dominguez og der blant annet Magnus Carlsen tapte mot Wang Yue. I Linares samme år vant Grischuk på tiebreaks over Vassily Ivanchuk – begge to 8 poeng, mens Magnus Carlsen havnet på tredjeplass med 7.5. I Bilbao Final Masters gikk Aronian til topps. Kramnik vant forøvrig Dortmund som vanlig selv om Magnus deltok der – men i Pearl Spring-turneringen i Kina gjorde Magnus sitt beste turneringsresultat til dags dato da han utklasset feltet og vant med 8 av 10 mulige, 2.5 poeng foran nestemann.

Landsturneringen her hjemme ble spilt i Haukelandshallen i Bergen med 513 deltakere. Vinner ble stormester Kjetil A. Lie i et sterkt NM der han parkerte stormestre som Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Berge Østenstad i et NM med totalt 6 stormestre. GM Lie tok 6.5 poeng etter å ha tapt førsterunden mot Lasse Løvik, IM Frode Elsness ble nr. 2 på 6 poeng – det samme som Simen Agdestein fikk. Ellers la vi merke til at den 20 år gamle FM Espen Forså tok en knallsterk 6. plass med IM-napp og 2 GM-er og 7 IM-er bak seg. Hadde ikke Espen spilt for Moss dette året ville det vært det sterkeste Tromsøresultatet i en eliteklasse siden 70-tallet.

I junior-klassen tok Sondre Waage Tofte fra Stavanger en soleklar seier med sterke 7.5 poeng, halvannet poeng foran Nicolai Getz fra OSS og Elis DeMac fra Bergens på sølv- og bronseplass. I klasse senior tok endelig noen rotta på Ragnar Hoen da Lars Kjølberg fra OSS gikk tapsfri gjennom feltet og vant på 7.5 poeng – halvpoenget foran FM Ragnar Hoen og FM Jarl H. Ulrichsen. Kadettnorgesmester ble Odd Martin Guttulsrud fra 1911 og i lilleputt klarte Gregor Taube å tukte Aryan Tari – da han med et halvpoengs forsprang, og seier i innbyrdes oppgjør, vant på knallsterke 8.5 av 9 mulige. Miniputtmester ble Sebastian Mihajlov fra OSS som tok 7.5 poeng. Fulle resultatlister finner du her.

Dette årets NM-bulletiner var blant de aller beste som noensinne er utgitt i NM-sammenheng og du finner de her. Kjetil Stokke vant NM i lynsjakk dette året foran GM Djurhuus – en kjærkommen seier på hjemmebane. Magnus Carlsen spilte i Dortmund under dette Norgesmesterskapet i 2009 og han var dermed ikke til stedet under NM. I pratelagsjakken fikk dermed andre sjansen til å vinne og Jon Ludvig Hammer sitt lag Laget ”The Jansen Four” med GM Jon Ludvig Hammer, FM Kjetil Stokke, WFM Katrine Tjølsen og Andreas Jansen gikk helt til topps og de ble med de uoffisielle Norgesmestre.

Her er det interessante partiet mellom Kjetil A. Lie og Jon Ludvig Hammer:

 

Her er resultatene for eliteklassen:
Tabell-NM-2009

Du finner fulle resultatlister her

Du finner de flotte hjemmesidene med bulletiner her