Djurhuus og Nilsen med luke til feltet i Eliten

DjurhuusRune Djurhuus leder sammen med Joachim B. Nilsen i eliteklassen
Foto: Anniken Vestby

Dobbeltrunden i NM er alltid slitsom. Slitsom for spillere, slitsom for ledsagere og ikke minst slitsom for staben. Derfor er det ofte denne runden som skiller klinten fra hveten. Den som kommer helskinnet gjennom en slik dag med pluss-score gjør det ofte godt i NM totalt sett. I Eliteklassen var det kun to spillere som fikk full pott med 2/2 på denne dagen og de to hestene vil trave godt resten av NM-uka tror jeg. Både Joachim B. Nilsen og Kjetil A. Lie plukket helpoeng i begge rundene og de fikk dermed stort påfyll av selvtillit i tillegg til poengfangsten. Det ble også en meget god dag for GM Rune Djurhuus, Daniel Jakobsen Kovachev, IM Nicolai Getz, IM Atle Grønn og IM Lars Oscar Hauge som alle tok 1.5 av 2 og klatret på tabellen. Det betyr at GM Rune Djurhuus er i tet sammen med FM Joachim B. Nilsen som ligger meget godt an til IM-napp og som faktisk snuser på GM-napp om han holder dette tempoet inn og samtidig er heldig og møter både Urkedal og Lie. En må nemlig møte tre stormestre for å ta GM-napp.

Djurhuus startet dagen med en kontrollert remis mot Urkedal der han sto best det meste av veien, uten at det ble noen vei i vellinga. I 4. runde smelte han så til med en lang og seig sluttspillseier mot Frode Elsness i et parti som han lenge sto veldig godt i – og som stormesteren kunne og burde ha avgjort i midtspillet, men som ebbet ut i et sluttspill som var vanskelig å vinne – men kanskje ikke umulig. Djurhuus spilte flott i sluttspillet og Elsness forsvarte seg lenge bra, men sluttspillet lot seg ikke holde og dermed kunne Djurhuus innkassere en kjempeviktig svart seier!

Var Djurhuus bare dyktig, så var Joachim B. Nilsen både heldig og dyktig. Han sto nemlig til kliss tap i morgenrunden mot det som så ut til å være NMs sensasjonsmann Henning Jakhelln Kjøita som spilte 50 flott sjakktrekk mot Nilsen – men som så kollapset i sluttspillet og tapte et vunnet sluttspill. Slikt skjer og moralen er å holde konsentrasjonen oppe gjennom et helt parti. I den sene runden spilte Joachim et kjempeflott parti og vant fortjent – dette partiet kan du se i bulletin. Djurhuus og Nilsen har med dette fått en luke til feltet på et helt poeng og vinneren av oppgjøret dem imellom kan fort vise seg å blir Norgesmester 2016. Allikevel er det enda tidlig og jeg vil advare om at Urkedal, Getz og ikke minst GM Lie har skumle hensikter.

På 2.5 poeng finner vi altså en hel armada med 8 spillere som jager teten. Det er med andre ord tett som hagl bak lederduoen og vi har spennende dager igjen før en Norgesmester kan kåres. Magefølelsen sier Djurhuus, hjertet sier Kjetil Lie og hjernen sier at dette tar Urkedal på grunn av stabilitet og høyt topp-punkt. Hvem som får rett får vi se, men blir det en av disse blir det nok en gang en stormester som stikker av med seieren i år. Jeg tror det. Ellers er det artig at de godt voksne menn Djurhuus og Grønn henger så godt med. Det må være til stor motivasjon for mange som drar litt på årene at de kommer tilbake år etter år og i år. Dette er forøvrig Rune Djurhuus sin 33 Landsturnering i sjakk – I say no more! Atle Grønn har til sammenligning 23. Flest av de som spiller i år har forøvrig Ole Christian Moen i seniorklassen med 46 Landsturneringer. Sterkt!

Kommentar til eliteklassen er med Sven Wisløff Nilssen