Intervju med toppsjakksjefen om årets eliteklasse

Jonathan TisdallToppsjakksjef Jonathan Tisdall har tatt ut årets Eliteklasse i sjakk
Foto: Tisdall på twitter.

Eliteklassen 2016 fra Norges Sjakkforbunds uttak:

 1. Eliteklassen 2016:
  GM Simen Agdestein, OSS 2578
  GM Frode Olav Olsen Urkedal, 1911 2545
  GM Kjetil A. Lie, Vålerenga 2516
  IM Johan Salomon, Nordstrand 2451
  IM Nicolai Getz, OSS 2449
  IM Frode Elsness, 1911  2411
  GM Rune Djurhuus, Nordstrand 2395
  FM Joachim B. Nilsen, 1911 2390
  IM Johan-Sebastian Christiansen, Vålerenga 2387
  IM Maxim L Devereaux, Black Knights 2379
  IM Magne Sagafos, Vålerenga 2354
  IM Lars Oskar Hauge, OSS 2353
  FM Sebastian Mihajlov, OSS 2344
  FM Anders Hobber, Akademisk 2326
  IM Øystein Hole, Akademisk 2315
  IM Atle Grønn,  OSS  2311
  FM Daniel Jakobsen Kovachev, OSS  2310
  IM Andreas G.R. Moen, OSS  2308
  FM Espen Forså, Tromsø  2295
  Stig K. Martinsen, Bergens  2210
  FM Eivind Olav Risting, 1911  2188
  Henning J. Kjøita, 1911  2108Totalt 22 spillere.
 2. Reserver:
  FM Johannes Haug, Nordstrand 2273
  FM Sondre Merkesvik, Bergens 2247
  FM Vegar Koi Gandrud, 1911 2247

Intervju med Jonathan Tisdall om uttaket:

NM-bloggen: Vil du karakterisere dette om som en sterk eliteklasse historisk sett – jeg ser at det er mange GMer og IMer med?

Jonathan Tisdall: Det ble mye sterkere mot slutten, jeg var bekymret en god stund. Vil karakterisere den som imponerende … Jeg vil si jevn, men det er kanskje ikke et helt riktig ord. Jeg var veldig imponert over hvor mange det var med titler der, ja. Historisk sett trenger den noen flere GMer for å være en klassiker, men klassen ser veldig spennende ut nå. Når feltet har så mange unge, og de aller fleste jager på GM-napp, og ikke så mange IM napp, så sier det sitt.

NM-bloggen: Jeg ser at de lovende juniorene Johannes Haug og FM Sondre Merkesvik, begge med FIDE rating på 2300+ ikke fikk plass, mens fjorårets nr. 2 for juniorer fikk plass – hva er bakgrunnen for dette?

Jonathan Tisdall: Jeg kan forklare tankeprosessen.

NM-bloggen: Ja.

Jonathan Tisdall: Forklaringen er at i fjor bestemte jeg meg for å kjøre en linje som Magnus, Jon Ludvig, og USF (Ungdommens Sjakkforbund) brenner for. At de yngre spillerne spiller mot sine likemenn, det vil si at de prioriterer aldersgruppene sine istedenfor Mesterklassen. Det er mange grunner til det – men det er veldig viktig at de yngre lærer seg å slå sine jevnaldrende, særlig de som skal representere Norge i EM og VM. Det er også der de møter sine fremtidige rivaler. Ofte er det å spille i Mesterklassen motivert av ren elo-fokusering, fordi spillerne er redd for å spille mot andre som kanskje er sterkere enn sine tall. Jeg vil her ha mer fokus på spill og ikke på elo, selv om elo unngåelig vil ha mye å si, så er det ikke det eneste som får noen på mine lister og i mine planer.

NM-bloggen: Skjønner. Så litt av tankegangen er da at Haug og Merkesvik får god matching mot juniorer under NM, mens Kjøita får en slags premie for fjoråret?

Jonathan Tisdall: Jeg lovet faktisk to plasser i fjor til årets NM for å reversere flukten fra juniorklassen. Og de aller fleste spilte da. Jeg kan ikke love to deltakere i år igjen, men skal love en støtte til de som spiller der – så 2. plass kan bety en lukket IM-turneringsinvitasjon eller noe slikt.

NM-bloggen: Dette er musikk for mitt sjakkhjerte – særlig fordi flukten fra Junior A har vært stor.

Jonathan Tisdall: Jeg vil i fortsettelsen også støtte juniorklassen, men kan ikke love noe om et NM som kanskje er annerledes neste år, og vet heller ikke om det er en toppsjakksjef neste år.

NM-bloggen: Det er 4 stormestre med, og en rekke IMer. Er det åpning for at den siste plassen til sjakk-OL går til en som gjør det sterkt under NM i år?

Jonathan Tisdall: Godt spørsmål. Kanskje vi kan gjøre noe sånt i fremtiden, men da må vi ha et system på plass som garanterer en veldig sterk eliteklasse. Og i år må vi velge før NM.

Espen Forså Vårsjakken 2016Espen Forså fra arrangørklubben fikk en plass i eliteklassen!
Foto: Anniken Vestby

 

NM-bloggen: Var det noe problematisk i å ta ut Espen Forså – som ligger ratingmessig helt i grenseland – men som spiller på hjemmebane og som vil genererer stor lokal publisitet?

Jonathan Tisdall: Jeg har stor tro på en noe større gruppe fordi for meg er det verste som kan skje en sluttspurt hvor lederne må finne motstandere på tabellbunnen, og jeg syns det virket veldig bra i fjor med en litt større eliteklasse. Jeg syns det ble en naturlig utvidelse å inkludere noen flere IMer, og dette jevnet seg da ut med en sterk lokal kandidat som bare var litt bak dem. Så det ble en naturlig løsning når man liker en litt større gruppe. Da man laget plass til Moen, Hole og Grønn, trengte jeg for å få partall og dermed en til, og så var Forså med. Jeg vil ikke gå noe særlig under 2300-grensen fordi jeg skjønner at man har et mål å heve bunnen, men med mange forfall blant de aller høyeste ratede syns jeg 2300 er en helt grei grense, og jeg håper at de unge som ble tatt ut som reserver takker for tilliten ved å velge juniorklassen hvis de ikke kommer med.

NM-bloggen: Det håper vi også! Til slutt er ordet fritt. Har du en sak eller noe på hjertet som du vil si – er våre ører åpne?

Jonathan Tisdall: Høyst mulig må vi omgjøre litt for å garantere sterkest mulige grupper i fremtiden. Syns Junior A og Kadett kunne gis mer status eller pondus. Stipender som premier osv. – det er mye spennende på agendaen under årets kongress. Til slutt vil jeg nevne at reservene ble valgt pga. aktiviteten og fremskrittene de har gjort – det var kanskje det vanskeligste valget fordi man da gikk forbi de rundt 2300, og det ble da mange forskjellige argumenter og bare noen få elo-poengs forskjell.