NM-minner – Alta 1996, postsjakkgull og Deep Blue

postsjakk 1996 på web.Jeg ble Norgesmester i postsjakk i 1995 – men fullbyrdet tittelen i 1996…

Året er 1996 og de fleste av oss begynte å få dreisen på dette med PC’er. Windows 95 var installert, CD-spilleren var på plass og det samme var Web-browseren Navigator og søkeprogrammet Alta Vista. Vi brukte Internett med ISDN-linje som kostet en formue fordi den ble taksert per minutt man ringte opp operatøren. Sjakkserveren het Free Internett Chess Server (FICS) og hos The Week in Chess fikk vi partier som kunne gjennomspilles i NICBase som ikke hadde noe spilleprogram – men som ellers var helt OK. Det var før allemannseie av mobiler – men Internett var altså kommet for å bli og det skulle få stor betydning for oss sjakkspillere. Mens vi i Norge hørte på Bjelleklang med «Gud!, hvor du er deilig» dette året – sang Los del Río sangen Macarena hele sommeren slik at dansegulvene i Europa fikk gått seg skikkelig varme. Av filmer dette året nevner jeg Mission Impossible, Independence day og Trainspotting. Det var tider det.

Under de olympiske lekene i Atlanta gikk Vebjørn Rodal hen og vant 800 meteren foran øyene på en hel nasjon som var nattevåken nettopp i det formål å se en norsk favorittseier i friidrett. Vedbjørn sprang på den fantastiske tiden 1.42.58 og det var dermed under et sekund ned til Sebastian Coe’s verdensrekord og vi følte at akkurat det var viktig! Hvorfor det spør du kanskje, en seier er en seier? Joda, men alle visste at verdens beste 800-meterløper Wilson Kipketer var hjemme i Danmark og at det derfor smakte fugl av et resultat selv Kipketer ville hatt problemer med å matche. Totalt tok vi 7 medaljer under OL i Atlanta i USA – derav 2 gullmedaljer. Knut Holmann tok den andre i Kajakk på 1000 meteren i K1. De fleste av oss husker også fotballjentene som tok bronse og Trine Hattestad som også tok en bronsemedalje.

Men sjakk er liksom får greie og også store ting skjedde i sjakkens rike i 1996. I Januar toppet Vladimir Kramnik verdensrankingen og Kasparov måtte dermed ned fra førsteplassen for første gang siden juli 1985 da Anatoly Karpov toppet verdensrankingen i sjakk. Dette året spilte Kasparov mot Deep Blue og vant 4-2 – først året etter tapte han matchen sin mot maskinen. Karpov slo Gata Kamsky 10 ½ – 6½ i FIDE sitt verdensmesterskap dette året og beholdt dermed FIDE-tittelen sin. Vi legger også merke til at Russland vant et suverent gull under sjakk-OL, mens Ukraina og USA tok sølvet og bronsen rett foran nesen på England.

Min største sjakklige opptur kom dette året da jeg vant NM i postsjakk for 1995. Selv om mesterskapet startet i 95, ble det ikke avsluttet før ut på høsten 1996 og jeg husker enda hvor stor det var å bli Norgesmester i noe såpass vanskelig som analytisk sjakk.

Ellers her hjemme ble landsturneringen spilt i Alta og Einar Gausel tok et velfortjent NM-gull med 7 poeng – halvpoenget foran Jonathan Tisdall og Rune Djurhuus som begge var utnevnt til stormestre i sjakk på dette tidspunktet. For full resultatliste klikk her. Dette var min debut i eliteklassen og jeg tok hederlige 3.5 av 9 – men hadde likevel ingen grunn til å være fornøyd med spillet mitt. Til det var jeg for ujevn og fikk ikke opp de angrepsstillingene som satt der året etter i Stavanger. Som førstereisgutt under NM i Alta – som hadde 299 deltakere – fikk jeg lære to lekser grundig. Den ene var at folk har sine spesialvarianter her hjemme slik at forberedelser lønner seg stort. Mine forberedelser besto stort sett av backgammon med mine venner fra Stavanger – Fossan-brødrene og Per Ove Egeli og selv om det er en motiverende oppvarming var den kanskje ikke så nyttig. Den andre lærdommen var at partiene avgjøres stort sett i 4 spilletime. En må ha krefter til denne spilletimen og en må kunne sine triks. Men jeg fikk da spilt god sjakk i noen få partier og partiet mot Johan Berg er fortsatt et godt minne. Alta arrangerte et storslått NM dette året med flotte bulletiner og nydelige lokaler hos Høyskolen i Alta. Med god kantinedrift og hyggelig folk ble det et minne for livet. Vel blåst Alta!