NM-minner – Fredrikstad 2010, Kjetil Lie og vuvuzela

NM-vinnerne 2010Espen Lie, Kjetil A. Lie, Frode Urkedal og Joachim Thomassen måtte ut i stikkamp i 2010!
Foto: Bjørn Berg Johansen

Året 2010 ga oss alt fra askeskyer og rockedødsfall til vuvuzelaer og sjakk-VM i Sofia. Årets startet med at Haiti ble rammet av det kraftigste jordskjelvet på 200 år som kan ha krevd mer enn 230.000 menneskeliv. I mars fikk vi askeskyer over Island som gjorde at mange ble sittende askefast på Sagaøya og dermed hadde vi mye å snakke om her hjemme. Ute i den store verden var det større problemer og særlig Hellas slet i 2010 etter et sammenbrudd i gresk økonomi som gjorde at grekerne måtte ta opp store lån for å holde hodet over vannet og for fortsatt å ha euroen intakt. I Kina vakte det på slutten av året stor ståhei og sterke negative reaksjoner da Liu Xiaobo ble utnevnt som fredsprisvinner her i Norge. Av kjente dødsfall dette året nevnes: Gustav Lorentzen, Arne Nordheim, Jack Berntsen, Ronnie James Dio, Dag Frøland, Dennis Hopper, Juan Antonio Samaranch, Sølve Grotmol, Lars-Jacob Krogh og Pål Bang Hansen.

Noen av de som toppet Billboard Top 100 dette året var: Ke$ha Lady Antebellum, Katy Perry, Usher, Lady Gaga og Eminem. Elektropopen hadde tatt over og toppet listen dette året med Ke$ha sin låt «Tik Tok». Norske musikere som økte sin popularitet dette året var Lars Vaular, Susanne Sundfør, Maria Mena, Kråkesølv og Karpe Diem. I filmens verden ble Facebook-filmen «The Social Network» om Mark Zuckerberg en sikker vinner. Storsatsingen Alice in Wonderland ble ikke like suksessfull som en forventet, mens «Inception», «Black Swan» og «Toy Story 3» alle gjorde det meget bra. Norske storfilmer dette året var Kongen av Bastøy, Trolljegeren og Gazas tårer.

I sportens verden hadde vi både de 21. vinterolympiske lekene i Vancouver i Canada og fotball VM i Sør-Afrika. I vinter-OL deltok over 2600 utøvere fra 82 land i 15 disipliner under lekene som fant sted 12.-28. februar. Marit Bjørgen ble mestvinnende olympieren i lekene – hun tok tre gull, ett sølv og en bronse. Norge tok totalt 23 medaljer, hvorav ni gull-, åtte sølv- og seks bronsemedaljer. Petter Northug tok to gull, en sølv og en bronse i et meget vellykket mesterskap for Norge. Regjerende europamester Spania kom til verdensmesterskapet uten noensinne å ha blitt verdensmester i fotball, men allikevel var de mange sin store favoritt. De vant da også turneringens finale etter mål av Iniesta i andre omgang i mot Nederland. Det ble forøvrig et svært vellykket fotball VM på mange vis – men vuvuzelaene på tribunene var ikke alle like begeistret for. Det skal også legges til at dette var tredje gang at Nederland var VM-finalist – og heller ikke denne gangen skulle de lykkes helt slik de ikke lyktes i 1974 og 78.

Sjakkåret 2010 ble innledet av en elo-liste hvor Magnus Carlsen toppet for første gang i karrieren med 2810. Fem poeng bak fulgte Topalov, og så fulgte Anand, Kramnik, Aronian og Gelfand på de neste plassene. Gamle kara ble forbigått dette året. I Wijk aan Zee var det tidlig på året Magnus som tok kommandoen og vant denne prestisjefylte turneringen med 8.5 av 13. Årets Linares-turnering var den skuffelse og med bare seks spillere ble dette dødsstøtet for turneringen som manglet økonomi til å fortsette. Topalov vant og Magnus var ikke tilstede. Senere på året var det VM-match i Sofia der regjerende verdensmester Vishy Anand møtte hjemmehåpet Veselin Topalov. Det ble en meget spennende og tidels velspilt match der alt gikk ned til siste matchparti da det sto 5-5 og da Topalov var forventet til å presse med de hvite brikkene. Det gikk galt og Anand kontret i velkjent stil og vant matchen 6½ – 5½ etter seier i Lasker-varianten i dronninggambit med svart når det virkelig gjaldt som mest.

Landsturneringen dette året ble den jevneste i manns minne. Hele 4 spillere endte på 6 poeng og det ble dermed stikk-kamp mellom Kjetil A. Lie, Espen Lie, Joachim Thomassen og Frode Urkedal. I denne stikkampen møtte alle de andre to ganger – altså 6 runder totalt. Her ble det spilt taktisk og etter bare 8 trekk mellom brødrene Espen og Kjetil ble det tatt remis i første runde, og da tok snart også Thomassen og Urkedal remis for å spare krefter. Espen Lie fikk takk for sist av Thomassen i andre runde – da han tapte med de hvite brikkene og dermed ledet unge Joachim Thomassen etter to runder da storebror Lie spilte remis mot Urkedal med hvit. Lykken varte dog ikke lenge for Thomassen da Kjetil A. Lie slo Thomassen med de svarte brikkene i runde 3, mens Urkedal vant med hvit mot bror Espen Lie. I 4. runde skjedde så store ting da Urkedal ble hektet av med et hvit-tap mot Thomassen, mens Kjetil A. Lie vant mot bror Espen som hvit. I 5. runde ble det det så to remiser, og dermed var alt opp til partiet Kjetil A. Lie – Joachim Thomassen i sisterunden. Der hadde Lie full kontroll hele veien og førte partiet inn til remis – selv om han lett kunne vunnet om det sto på det. I stedet tilbød han remis i vinststilling og tok hjem sin andre Kongepokal på to år. Bedre kan det ikke gjøres!

I juniorklassen tok 17 år gamle Katrine Tjølsen gullet på suverent vis med 7.5 av 9 mulige. Med 2203 i nasjonalt rating og en prestasjons-rating nasjonalt på 2357 er dette for meg tidenes beste norske kvinnelige sjakkprestasjon. Katrine vant ikke bare juniorklassen – hun parkerte gutta og spilte seg selv opp i Eliteklassen året etter. Suverent. Kadettmester ble Anders Thingstad fra Hønefoss, suveren Lilleputtmester ble Johan-Sebastian Christiansen fra Sandefjord og Caissa sjakklubb med 8 av 9, mens Lilleputtmester ble Rasmus Haugland fra Modum med 7.5 av 9. IM Terje Wibe stilte til start i seniorklassen og tok hjem gullet tross mange års fravær fra brettsjakk og satsing på fjernsjakk i stedet. En gang sjakkspiller – alltid sjakkspiller.

Totalt deltok det 485 spillere under Landsturneringen i Kongstenhallen i Fredrikstad i 2010. Lynsjakknorgesmester ble Simen Agdestein som så mange ganger før. Dette var forøvrig det 6. NM-et i Fredrikstad og som en kuriositet kan det nevnes at dikteren Andre Bjerke spilte sin livs sjakkturnering nettopp under NM i Fredrikstad tilbake i 1953. Der vant han klasse 1 og Bjerke, som altså var en habil sjakkspiller, skrev jo også den kritikerroste boka «Spillet i mitt liv» som fortsatt troner som et fyrtårn blant norske sjakkbøker. Liker du sjakk, gode tekster, Evans-gambit og angrepspartier er denne boka for deg.

NM-sidene finner dere her
Fulle resultatlister finner dere her

Her er et kamppartiet mot Berge Østenstad som gjorde det mulig for Kjetil A. Lie å vinne:

Her er Eliteklassen 2010:

Tabell-NM-2010