NM-minner – Molde 2004, Østenstad og Ray Charles

Berge Østenstad BBJ 2008Berge Østenstad vant NM 2004 i hard kamp med Magnus Carlsen
Foto:Bjørn Berg Johansen fra NM 2008

2004 var året Tsunamien rammet Asia da et undersjøisk jordskjelv på kolossale 9,0 på Richters skala braket løs vest for Sumatra i Indonesia. Dette skapte flere meter høye flodbølger som traff strendene i stor fart og trolig omkom over 200.000 mennesker. De offisielle tallene er 180.000. En hyggeligere nyhet dette året var at Mark Zuckerberg i februar grunnlegger Facebook som en kuriositet nevnes det at Janet Jackson flashet puppen under Super Bowl. Dette førte nemlig til at et klokt hode fant ut at en trengte ett nettsted for å dele små videosnutter alle ville se og dermed ble dette stuntet opphavet til YouTube. Tro det eller ei. Av kjente dødsfall dette året nevnes Ronald Reagan, Ray Charles, Marlon Brando, Christoffer Reeve og Yassir Arafat. Her hjemme mistet vi blant annet tidligere kringkastingssjef og politiker Einar Førde, billedkunstner Nils Aas, TV-personlighet Erik Bye og og tidligere Oslo-ordfører Albert Nordengen.

Under sommer-OL i Athen ble det dette året hele 5 gull på Norge! Olaf Tufte i singelsculler, Siren Sundby, i europajolle, Eirik Verås Larsen i padling på K1 1000 meter, herlige Gunn-Rita Dahle i terrengsykling for Andreas Thorkildsen i spydkast. Strålende! Det ble ingen sølv – altså ingen toere og det er vi jo glad for, mens det ble en bronse, nemlig til Erik Verås Larsen og Nils Olav Fjeldheim i padling. Det ble konkurrert i 301 medaljeøvelser i 28 forskjellige sportsgrener og det var 11 099 utøvere med i OL fra 202 ulike land.

På musikkfronten toppet artister som Usher, Alicia Keys og Maroon 5 den internasjonale pop-himmelen. Her hjemme ble det et sterkt musikkår da norske artister virkelig ble hørt. Odd Nordstoga erobret salgslistene med sin lille «Luring» og både Thomas Dybdahl og Bjørn Eidsvåg gir ut album der de regisserer seg selv. På filmfronten her hjemme slippes filmene «Hawai, Oslo», «Den som frykter ulven» og «UNO» der sistnevnt handler om vennskap og svik og om hvordan en ung mann håndterer angsten sin i en tøff gjeng-virkelighet. Av internasjonale filmer vil jeg først og fremst nevne «The Notebook», «Troja» og «Harry Potter og fangen fra Azkaban» som alle fikk gode omtaler dette året.

Landsturneringen 2004 ble spilt i Molde med 520 deltakere i alderen 7 til 90 år. Voksenklassene ble spilt i lokaler på Seilet Hotell og det ble meldt om et godt gjennomført mesterskap. Magnus Carlsen spilte dette mesterskapet som IM – men hadde allerede innfridd alle kravene til stormestertittelen, så en ventet bare på en offisiell FIDE-kongress der tittelen hans kunne utnevnes. Mesterskapet ble et rotterace mellom en ung lovende Magnus Carlsen (2568) og den gamle NM-traveren Berge Østenstad (2496) og begge scoret rating-prestasjoner opp mot 2700! La meg si det med en gang – Østenstad hadde en fantastisk seiersrekke i denne turneringa der han gikk tapsfri gjennom feltet og nedla spillere som Simen Agdestein (2614), Einar Gausel (2562), Rune Djurhuus (2531), IM Frode Elsness (2391) og IM Roy Fyllingen(!)! Jeg tror vi må utnevne dette til NM-grossistens beste NM noensinne da han slo erkerival Simen Agdestein og to andre norske stormestre og to sterke 7 av 9 mulige. Bedre får du det knapt i praktisk spill. I ukas parti skal vi se Berge lekende lett beseire Frode Elsness som overrasket stort med en 2540-prestasjon og 4. plass i NM etter å ha vært borte fra sjakken i nærmere 3 år. Det lukter det svidd av.

Magnus Carlsen gjorde det selvsagt også godt og delte altså førsteplassen med Berge til slutt med sine 7 poeng og 2685 i elo-prestasjon. Magnus slo GM Djurhuus og et knippe IM’er, deriblant IM Kjetil A. Lie som var ett år unna GM-tittelen og som gikk ned i et langt og seigt parti mot Magnus Carlsen der Lie ble presset fra skanse til skanse. Dette var i siste runde og Berge Østenstad slo der Djurhuus relativt tidlig og la press på Magnus som altså innfridde etter 7 timers spill. Dermed ble det stikk-kamp om NM-tittelen mellom Berge Østenstad og Magnus der Østenstad ville bli Norgesmester med uavgjort 1-1 over to langsjakkpartier fordi han hadde best kvalitet fra landsturneringen. Dette var selvsagt et horribelt urettferdig system og stikk-kampen burde vært spilt helt ut. Når det er sagt fikk vi en særdeles verdig vinner i Østenstad som dominerte det første partiet som endte remis der han kom best ut av åpninga og aldri var truet. Det andre partiet hadde Magnus litt mere sjanser i, men Berge kunne på slutten spilt videre med gode vinstsjanser men trengte altså bare remis. Det fikk han og dermed ble det 1-1 og Berge Østenstad tok med det sin syvende NM-tittel av i alt åtte. Imponerende av Berge dette.

I Junior-A vant Carl Fredrik Ekeberg fra Asker en meritterende seier og Norgesmestertittel med sine 8 av 9 mulige poeng. På sølv og bronseplass kom Odin Blikra Vea og Øystein Bøyum Fossum som begge gikk på, og spilte for, NTG. Vi la også merke til at Ørnulf Stubberud tok med seg NM-tittelen i Kadett-klassen med knallsterke 8.5 av 9 mulige hjem til OSS, og såpass måtte han faktisk ha siden Espen Forså avsluttet som en stormvind med 3 strake seier og endte opp på 8 av 9 og en flott andreplass. Bronsen tok Joachim Thomassen fra Mo Sjakklubb – en spiller som senere har blitt Internasjonal Mester (IM) i sjakk og som også har spilt en omkamp om NM-tittelen i øverste klasse. Både Espen og Joachim er født i 1990 – samme år som Magnus Carlsen og dette firkløveret gikk i samme klasse hos Simen Agdestein på NTG i årene 2006-2009. I Lilleputtklassen gikk Frode Olav Olsen Urkedal av med seieren på kvalitet på en 5-delt (!) førsteplass. I miniputt tok Even Thingstad hjem gullet til Modum etter et rotterace mot Katrine Tjølsen fra Bergen. Thingstad tok sterke 8 poeng mot Tjølsen sine 7.5. Det var et flott mesterskap!

Da ser vi på et typisk Berge-parti der Østenstad spiller sterkt, solid og har øyene vid åpne når motstanderen går seg vill. Partiet er mot Frode Elsness:

 

Du finner fulle tabeller fra mesterskapet her.

Her er tabellen for eliteklassen:

Tabell-NM-2004