NM-minner – Moss 2006, Magnus og Modern Times

Magnus og Simen Moss 2006Magnus Carlsen og Simen Agdestein kom likt under Landsturneringen i Moss 2006
Foto: NM-arrangøren

I 2006 ble Iraks tidligere president Saddam Hussein brutalt henrettet og Serbia erklærte avhengighet fra Unionen med Montenegro. På Cuba overlater Fidel Castro makten til lillebroren Raúl Castro. I Mumbai i India ble 209 mennesker drept i en terroraksjon der bomber eksploderte i en serie angrep den 11. juli. Etter 8 års fangenskap klarer Natascha Kampusch å rømme fra sin kidnapper og hun blir en stor mediesak over hele den vestlige verden. Dette var også året twitter ble lansert og Team Bjørnsens sjakksider gikk opp her hjemme den 1.1-2006 og fikk etter hvert mer enn 500 daglige lesere. Den amerikanske bokselegenden Floyd Patterson døde dette året. Det samme gjorde politiker Lars Korvald, sanger Jan Werner Danielsen, skuespiller Aud Schønemann og Milorg-helt Jens Christian Hauge.

På musikkfronten slapp Bob Dylan ut et etterlengtet album som het «Modern Times». Mens Shakira med Wyclef Jean sang «Hips Don’t Lie» og Mary J. Blige sang «Be Without You» der ute, så debuterte Elvira Nikolaisen, Mira Craig og Marit Larsen med stor kunsterisk og kommersiell suksess her hjemme. Odd Nordstoga kom med det andre studioalbumet sitt «Heim te mor» og Dumdum boys var tilbake med albumet Gravitasjon.

I sjakkens rike fikk vi en mye etterlengtet match mellom FIDE-verdensmester Veselin Topalov og den klassiske verdensmesteren Vladimir Kramnik som gjorde opp seg imellom om tittelen ubestridt verdensmester i sjakk. Denne matchen fikk i etterkant stor medieoppmerksomhet etter skandalen «Toiletgate» som rystet verdensmesterskapet etter at Veselin Topalov beskyldte Kramnik for å jukse med computerhjelp på toalettet etter at Kramnik måtte gå hyppig på do under denne matchen angivelig på grunn av sykdom. Toalettet ble demonert uten at juks ble påvist selv om noen wire ble påvist. Det hele ble en huskestue der Kramnik ikke dukket opp til et parti og han ble dermed dømt til tap. Etter dette viste Kramnik storhet alla Fischer da han kom tilbake og vant matchen i stor stil.

Sjakk-OL i Torino 2006 fikk så hatten passet av Vishy Anand som spilte sitt siste sjakk-OL der i Italia. Han klaget etterpå høylytt om spilleforholdene og han tapte da også sisterunden mot Pascal Charbonneau (2510) og scoret bare 50% over 9 partier og det med en inngangsrating til mesterskapet på hele 2803. Anand raste altså ned i rating og siden har han aldri deltatt på det indiske landslaget i OL. 143 nasjoner deltok og vinneren av sjakk-OL ble Armenia foran Kina og USA. Ukraina hadde vunnet i Calvià to år før – men før det hadde Russland en stripe med seire som var like lang som den var vond for alle konkurrentene. Men etter dette har ikke Russland vunnet herreklassen og Armenia har alt i alt 3 gull. Times are changing. I år er det igjen OL og det spilles i Baku og blir meget spennende.

Landsturneringen ble spilt i Moss dette året og nok en gang skulle det bli et rotterace mellom Magnus Carlsen og Simen Agdestein. Simen så ut som en vinner i starten da han fosset frem og sto med hele 5.5 poeng da 6 runder var spilt, men så skulle han opp mot Magnus i 7.runde med svart og det er en tøff oppgave. Magnus hadde allerede over 2700 i nasjonal rating da dette partiet ble spilt (kommentert nederst), og det ble en meget tøff kamp som er vel verdt å friske opp i. Magnus vant og da en runde gjensto måtte Magnus tape sisterunden mot Berge Østenstad og Simen måtte vinne sisterunden mot Øystein Hole med svart. Magnus tapte for Berge etter at gromgutten vår hadde gjort et veddemål med Peter Heine Nielsen om hvor mange seire han skulle ha i NM det året. Magnus måtte dermed vinne for å vinne veddemålet og da det gikk mot remis tok Magnus for store sjanser og tapte. Dermed måtte han i stedet for å gå på museumsbesøk en dag i Amsterdam (som taperen av Heine-veddemålet måtte gjøre) – spille stikkamp om NM-tittelen mot Simen (siden de dermed kom likt på poengsum dette året). I stikkampen endte de to langsjakkpartiene mellom Magnus og Simen med 1-1 – mens Magnus dette året vant hurtigsjakken velfortjent 2-0. Dermed ble det Norgesmestertittel om kongepokal på Magnus i 2006!

I Junior A ble det en firedelt stikkamp mellom Øystein Bøyum Fossum, Daniel Jakobsen Kovachev, Johannes L. Kvisla og Frode Urkedal. Den endte med seier for den yngste av dem og dermed kunne Frode Olav Olsen Urkedal fra SK 1911 krones med NM i tittelen i junior-klassen og spill i eliteklassen 2007. I kadettklassen gikk Joachim Thomassen helt til topps foran Elias DeMac og Lasse Østebø Løvik mens Levi André Tallaksen ble lilleputtmester og Jathavan Suntharalingam fra OSS ble miniputtmester.

Men dette var altså Magnus sitt år, så vi avslutter med å se han slå Simen Agdestein:

 

Du finner fulle resultatlister i Turneringsservice her

Du finner hjemmesidene til mesterskapet i Moss 2006 her

Tabell-NM-2006