NM-minner – Oslo 1998, Kjetil Rekdal og Fyllingen

royogsimenSimen Agdestein og Roy Fyllingen – sistnevnte vant kongepokalen med 7.5 poeng!
Foto: Ole Valaker

1998 er året Norge slo Brasil 2-1 i fotball-VM i Frankrike. Det skjer i juni etter scoringer av Tore André Flo og Kjetil Rekdal. Jubelen varte i 4 dager til Italia tok oss ned på bakken igjen og vant 1-0 i en skjebnekamp som slo oss ut av dette VM-et. Frankrike med sitt drømmelag vinner finalen i Paris mot Brasil med hele 3-0 – et Brasil som ikke er til å kjenne igjen fra tidligere i mesterskapet. I vinter-OL i Nagano tar Norge 10 gull, 10 sølv og 5 bronse. Vi er plutselig en supermakt i OL-sammenheng. Hvem husker ikke Ådne Sønderåls 1500 meter, Bjarte Engen Vik i kombinert, Hans Petter Buraas i slalåm – Thomas Alsgaard, Bjørn Dæhlie, Hallvard Hanevold, Ole Einar Bjørndalen samt lagene våre da. Det var tider!

I musikkens verden ble bandet Tungtvann og elektronika duoen Røyksopp etablert dette året. På hitlistene var det kvinnestemmer vi lyttet til dette året og på Billboard top-100 gjorde låter som «The Boy Is Mine» med Brandy og Monica og «You’re Still the One» med Shania Twain» det skarpt. Janet Jackson var på sitt heteste etter at hun på slutten av 97 ga ut det prisbelønte albumet The Velvet Rope og Madonna var Frozen dette året. Filmåret var preget av storfilmene Armageddon, Redd menig Ryan og Godzilla som alle var Hollywood-filmer som tjente penger i bøtter og spann. I tillegg kom X-files filmen og Den store Lebowski – en komedie så rå og så vittig at du nesten må få den med deg.

Landsturneringen i 1998 ble spilt i Njårdhallen i Oslo fra 4. – 11. juli 1998. Favoritter dette året var Simen Agdestein, Einar Gausel, Rune Djurhuus og alltid NM-skarpe Berge Østenstad – men de aller fleste trodde nok det ville stå mellom Simen og Einar som knivet om 1.plassen på Norgesratingen på denne tiden der det bare var 12 poeng som skilte de to. Men Caissa ville det annerledes. I stedet for en Oslo-kar valgte hun ut Roy Fyllingen som kronprins i denne turneringen og han ble kronet til konge med pokal og gode greier når turneringa var over. Ensom sto han øverst på pallen – foran Simen Agdestein og Rune Djurhuus på sølv- og bronseplass – med sterke 7.5 av 9 poeng. Det ble en velfortjent kongepokal på 23 år gamle Roy Fyllingen dette året!

Dette var også det første Norgesmesterskapet med skikkelig gode hjemmesider der reportasjer, tabeller og bilder m.m. ble lagt ut. Sidene er visst nede nå – men det aller meste er bevart i internettarkivet og du finner det her. Det er ofte slik at en underdog trenger litt hell for å ta hjem gullet og det hadde Roy til gangs i partiet mot Berge Østenstad i 8. runde. Fyllingen kom fra sterke seire mot Djurhuus og Gullaksen og fylt med selvtillit skred han til verket i en dronninggambit med kraft og vold i tankene. Selv om Bergenseren må ha stått meget godt i det tidlige midtspillet med sitt sterke kongeangrep – så slo det aldri igjennom og Østenstad fikk etter hvert opp en totalt vinnende fordel. En vinnende fordel av typen: «Dette vinner Berge alltid!». Men ingen regel uten unntak. Berge tapte og Roy kunne gå inn i sisterunden á poeng med selveste Simen Agdestein. Simen klarte der ikke å nedlegge Erik Fossan – som dermed tok en finfin 4.plass dette året – og i stedet vant Roy sin fjerde strake seier – denne gangen mot Per Ove Egeli med de svarte brikkene.

Gull og glory til Fyllingen som vant i et år med tre sterke stormestre på startstreken! Fyllingen kunne faktisk tatt stormesternapp med sin sterke prestasjon dersom han hadde møtt alle de tre stormestrene. Men Einar Gausel spilte for dårlig til å rekke opp dette året – selv skrev han følgende i Dagbladet om akkurat det: «Det at jeg spiller som en sirkusklovn burde jo egentlig ikke ramme andre enn meg selv, men her har vi altså et eksempel på at så ikke alltid er tilfellet. Fyllingen får trøste seg med at det går flere tog og det faktum at han ser ut til å ha kapasiteten inne». Kanskje var Fyllingen – som måtte vinne i sisterunden med svart – glad for at det ble nettopp Egeli og ikke Gausel som satt på den andre siden av bordet i den runden. NM-gullet rager også høyt.

Vi tar en titt på partiet til Fyllingen mot GM Rune Djurhuus:

Vi tar en titt på tabellen:

NM 1998