NM-minner – Røros 2002, Simen Agdestein og Harry Potter

Agdestein 2002

Simen Agdestein ble Norgesmester for sjette gang på Røros i 2002.

I 2002 fikk vi Tønnesaken. Den tidligere helseministeren endte sitt eget liv etter et hardkjør fra norsk media som i ettertid gikk til rette mot sin egen rolle i denne tragiske saken. I Eidsivating lagmannsrett fikk vi i april 2002 den endelige dommen i Orderud-saken fra 1999. Orderud-ekteparet fikk der som kjent livstidsstraffen opprettholdt. I mai fikk Kronprinsesse Märtha sin Ari Behn. I Russland ble Dubrovka-teateret i Moskva okkupert høsten 2002 da 40- 50 tsjetsjenske terrorister/separatister stormet teateret akkurat idet teaterforestillingen skulle starte. Der ble 850 personer tatt som gisler. Flertallet av disse ble holdt der i nær to og et halvt døgn da russiske frigjøringsstyrker stormet lokalet med gass og mellom 170-200 mennesker mistet under frigjøringen. Myndighetene ble i ettertid kritisert for å ha brukt en for tøff fremgangsmetode da det viste seg at de fleste som døde – døde av gassen som ble brukt. Bali-terroren i Indonesia kostet 202 mennesker livet og da de fleste av disse var turister vakte tragedien stor internasjonal oppsikt. I 2002 døde altså Tore Tønne, og også Astrid Lindgren og Kjell Aukrust gikk bort dette året. Aukrust var en lidenskapelig sjakkspiller som implementert sjakk i blant annet Flåklypa Grand Prix der Sjeik Ben Reddik Fy Fasan spiller sjakk med sin tjener, en ekte krysning mellom sjimpanse og gorilla ved navn Emanuell Desperados. Sjeik Ben Reddik utroper der de klassiske ordene: «Suksess for min spanske åpning!», og går deretter går rett i matten.

På musikkfronten ga Kent ut singlealbumet Vapen & Ammunition med klassikeren Dom Andra som fortsatt surrer og går på de fleste radiostasjonene her hjemme. Internasjonalt toppet rapperen Eminem albumlistene med The Eminem Show i et år der mange av hitene fikk relativt kort levetid. På kino så vi Harry Potter og mysteriekammeret, Star Wars: Klonene angriper og Ringenes herre: To tårn – det var altså episode 2 som gjaldt dette året. Vinter OL i Salt Lake City ble ellers formidable for Norge som knuste all motstand og tok 13 OL-gull. tangering av gjeldene rekord fra OL i 1976 der Sovjetunionen tok 13 gull, men senere slått av Canada på hjemmebane i Vancouver med 14 gull. Verdt å huske er selvsagt Ole Einar Bjørndalens 4 gull i skiskyting og Kjetil Andre Aamots 2 gull i alpint.

Sjakkåret 2002 er ikke blant de rikeste i sjakkhistorien, men noe skjedde det da. Kasparov og Kramnik dominerte dette året med ratinger over 2800 mens resten av Røkla lå langt under 2800-streken. Den legendariske sjakklubben «Manhattan Chess Club» stengte dette året etter å ha vært åpen siden 1877. En sagnomsust sjakklubb der det første verdensmesterskapet i sjakk fant sted i 1886. Klubben var også åstedet der Jose Raul Capablanca fikk sitt hjerteinfarkt 7. mars 1942 – mens han var tilskuer til et sjakkparti og dagen etter døde den tredje verdensmesteren i sjakk. Skjebnen ville ha det til at han døde samme år som sin erkerival Emanuel Lasker. Bobby Fischer fikk sine sjakkleksjoner i Manhatten Sjakklubb og i en av Bobbys siste opptredener der var han med i en lynsjakkturnering i 1970 som han vant med 21.5 av 22 mulige. Og det mot kvalifisert motstand! To sjakkforfattere, og stormestre, døde i 2002. Det var GM Edmar Mednis fra USA og GM Eduard Gufeld fra Ukraina. Vi husker også at Ruslan Ponomariov ble FIDE-verdensmester dette året – og at Peter Leko vant i Dortmund slik at han kvalifiserte seg til en VM-match mot Vladimir Kramnik som først ble spilt i 2004.

Landsturneringen 2002 ble spilt på Røros med et gledelig deltakerantall på hele 549 deltakere. Det ble en hard kamp mellom de to toppene våre på denne tiden Einar Gausel og Simen Agdestein. De pustet hverandre i nakken hele veien og da de gikk inn i siste runde hadde Simen Agdestein opparbeidet seg et halvt poengs forsprang til Gausel – men til gjengjeld måtte han opp mot GM Rune Djurhuus med svart, mens Gausel hadde svart mot Daniel Hersvik (2307). En skulle tro at Prygelknabe-dødaren Gausel ville forsøke alt mot Hersvik og da han fikk en gull-start på partiet som svart i Caro-Kann trodde vel mange at Gausel ville vinne lekende lett. Men straks en forventet storspill fra Dagblad-spaltisten begynte han å spille virkelig dårlig – til Gausel å være – og da klar fordel gikk over til likt spill og så over til en bekvem hvit fordel fant Gausel ut at det var riktig å ta remis ved trekkgjentakelse i stedet for å strekke strikken enda lenger i feil retning. Dermed så Simen sitt snitt til å ta gull med remis – og akkurat det remistilbudet var sjenerøst fra Simen da GM Rune Djurhuus hadde mishandlet en Caro Kann med hvit så til de grader at Agdestein sto til kliss vinst etter kun 20 trekk som svart. Gausel så selvsagt hvilken vei det gikk på Simens brett da han tok remisen – så vi kan kalle Simens seier en kontrollert turneringsseier da han ledet før sisterunden og hadde kortene i egne hender både på tabellen og i partiet sitt mot Djurhuus. Pent av Simen dette!

Magnus Carlsen vant aldri gull i Junior-klassen i NM. Han deltok bare i 2001, da han altså ble nr. 6, og i 2002 på Røros hadde han allerede i en alder av 11 1/2 år tatt steget helt opp i eliteklassen. Det var for tidlig for Magnus å kjempe om gull dette året – men de fleste trodde at han ville gjøre det endel bedre enn det faktisk gikk. Magnus vant nemlig bare ett parti av de åtte han faktisk spilte. Det niende vant han på Walk Over. Det å bare vinne mot Carl F. Ekeberg (2222) fra Asker – og samtidig tape mot både Djurhuus, Øystein Hole og Roy Fyllingen var utvilsomt en stor nedtur for Magnus – og det faktum at han tok tapene så godt som han gjorde og at han reiste kjerringa og ble IM alt året etter – og GM to år etter dette – forteller vel alt om et usedvanlig talent. Alt om at Magnus lærte mye av sine tap, at han tok dem med seg i veksten sin og at han utviklet seg raskere enn de som bare spiller mot overkommelig motstand hele veien.

Jon Ludvig Hammer braste gjennom lilleputtklassen og ville blitt tatt i enhver politikontroll for overtredelse av fartsforskriftene. 9 av 9 sier alt om en totalt suveren spiller som nok kunne lært mer av å spille i kadettklassen dette året. På 6.5 poeng finner vi Audun Brekke Fløtten fra Modum og Ingar Edvardsen fra Drammen i denne klassen. Audun Brekke Fløtten er i dag en lovende og kjent syklist og sønn av mer kjente Øystein Brekke.

Du finner hjemmesidene fra NM på Røros på denne lenken. Simen Agdestein vant altså sitt sjette NM-gull på Røros og det var mye spennende sjakk å se fra Simen sin hånd. Jeg har i denne spalten plukket ut et par småpartier som tydelig viser litt av Simen sin klasse og hans spillestil. Han er meget kreativ over sjakkbrettet og kommer ofte tidlig ut av all kjent åpningsteori ved å bruke sin kreativitet. Mange tror at Simen har dårlig hukommelse og at han kan lite åpningsteori. Dette er jeg sterkt uenig i! Min erfaring med Simen er stor. Jeg har både sett et stort utvalg av hans turneringspartier og enda flere av hans lynsjakkpartier på sjakk-serveren ICC og selv i slike ukjente lynsjakkpartier har jeg sett Simen lire av seg 15-20 teoritrekk i parti etter parti når han har vært in the mood for it. Andre ganger spiller han slett ikke åpningsteori langt og da er det fine at ofte begge parter raskt havner på upløyd mark. Der er Simen som regel kvikkest og han får ikke så rent sjeldent inn raske seire her hjemme, mens han i bunn og grunn er kjent for sine lange, seige sluttspill. Under NM på Røros spilte Simen inn seire mot Berge Østenstad, Daniel Hersvik, Torstein Bae, Øystein Dannevig i under 30 trekk og i tillegg var Djurhuus fullstendig utspilt etter under 20 trekk med Agdestein som svart. Vi skal i de neste partiene se Simen spille opp til dans med skarpt teorispill mot Berge Østenstad og et litt mindre skarpt og litt mindre godt åpningsspill som viser seg å falle heldig ut mot Øystein Dannevig.

Her er partiet mot Øystein Dannevig fra 7. runde:

 

Her er partiet mot Berge Østenstad fra 8. runde:

Her er resultatlista – klikk på bildet for større versjon:

røros 2002