NM-minner – Drammen 1994, Fotball-VM og Østenstad

Berge Ostenstad

Berge Østenstad anno 2008 ble Norgesmester i sjakk i Drammen i 1994.
Foto: Bjørn Berg Johansen

Når jeg sier 1994 tenker du kanskje på trauste nordmenn som slo OL-floka på hjemmebane på Lillehammer dette året? Året var selvsagt så mye, mye mer og dette er noe av det jeg husker fra 94. Det var i dette året vi fikk den rørende filmen Forrest Gump, klassikeren Løvenes konge og ikke minst kultfilmen Pulp Fiction – et av Quentin Tarantinos mesterverk. Fotball VM gikk i USA og Norge var med – tenk det! Alle i Norges gruppe fikk seg en seier, et tap og en uavgjort og dermed var det litt tilfeldig hvem som gikk videre og hvem som røk ut selv om forutsetningene var klare før sisterunden. VM finalen mellom Italia og Brasil ble et antiklimaks og endte 0-0 etter ekstraomganger og dermed måtte det kåres en vinner på straffekonk. Den vant heldigvis Brasil 3-2.

Samme sommer gikk Landsturneringen av stabelen i Drammen og Tromsø hadde med en stor delegasjon som så ofte før. Jeg var med og jeg husker godt mange av de humoristiske påfunnene mine yngre klubbkamerater fant på dette året. Men halvparten av dem egner seg ikke for dagens lys og resten var kanskje ikke så morsomme allikevel. Så vi hopper fort over på sjakken der eliteklassen var rekordsterk med folk som Simen Agdestein, Berge Østenstad, Rune Djurhuus, Einar Gausel, Jonathan Tisdall og Leif Øgaard alle deltok for å nevne de mest markante spillerne den gang. En mann kommer man ikke utenom dette året og det er Berge Østenstad som spilte tildels strålende sjakk og til dels hadde marginene på sin side. Alt i andre runde måtte han GM Simen Agdestein i det som ble et kampparti i Grunfeld der Berge til slutt trakk det lengste strået etter hard kamp om mye godt spill.

Rune Djurhuus kom på andreplass dette året med 7 poeng, halvpoenget bak Berge – men halvpoenget foran GM Simen Agdestein. Det er pussig at Djurhuus aldri har vunnet NM med sin spillestyrke og sine mange deltakelser, men dette året kom han altså på en brillefin andreplass i en særs sterk turnering. Berge Østenstad sin seier var den tredje i rekken hans som i dag teller hele 8 NM-gull! Simen Agdestein har til sammenligning 7 NM-gull. Østenstad slo også Jonathan Tisdall som svart i en Grunfeldindisk og disse to viktige svartseirene la grunnlaget for turneringsseieren. Ellers er det vel verdt å se igjennom Simen Agdestein sine herlige partier fra NM dette året. Der var det mange som fikk tunge slag og tapte på knock out! Simen er god på sitt beste og hadde ukas parti endt annerledes ville det fort vært Simen som ble Norgesmester dette året.

Vi tar en titt på gjørmeslagsmålet mellom GM Agdestein og GM Østenstad fra andre runde: