Thomas og Tron gir dere NM-sendingene

20160612_215632Når det kommer til LIVE-kommentering er T & T alias Tron og Thomas landsdelens beste!
Foto: Ole Kristian Valvåg

NM-sendingene T & T med ny teknologi
Tromsø Sjakklubb ønsker å revolusjonere sjakkdekningen på web ved å gjøre den veldig mye billigere og samtidig enda bedre! Arkitekt bak den nye løsninga, og mannen i kulissene bak dette prosjektet, er Ole Kristian Valvåg som er sjakkfar til et av Tromsø sine mange sjakktalenter. Han så for seg en genial teknologisk løsning for slike websendinger før NM – og nå våger vi å gå ut med at det blir sendinger fra Ishavsbyen hver dag i NM-uka!

Ideen er å bruke en rekke små mobilkamera som sender bilder automatisk (smart-telefoni som er konfigurert som en liten selvstendig server) og som sender til en hovedenhet, som så sender videresender det hele ut på web. Vi har testet systemet her i Tromsø og det ser ut til å fungere brillefint. Tanken er at det er to kommentatorer i et live-studio, som ved hjelp av velvillige folk i sekretariatet, bulletin-redaksjonen, og andre gode hjelpere forøvrig – skal forsøke å gi hele sjakk-Norge en sjakkbonanza som de sent vil glemme. Tromsø-NM vil nemlig tilby dere NM-sendinger med T & T, Thomas og Tron, der det serveres jevnlige oppdateringer og kommentarer på det som skjer fra runde til runde. Vi skal ha teknikere og også en mann ute i felten som hanker inn folk til intervjuer. Viktig å få med seg at intervjuobjekter kan være nyvalgte presidenter, unge talenter eller en og annen GM eller villmarksskjendis. Noe som vil krydre sendingene og gjøre dem svært så variert.

TeeEn 10 år yngre utgave av Thomas Tee, Robban, The Don eller bare sjakk-Thomas!
Foto: Krisitian Bjørnsen

Dette er aller første gang dette forsøkes under en landsturnering i Norge. Svenskene har gjort det en rekke ganger, men ikke med den samme revolusjonerende teknologien som vi ønsker å bruke i Tromsø og ikke med to store «humorister» i studio. Ja, for T & T er kjent for sin humoristiske sans og sine morsomme vinklinger på ting og tang og blir sendingene for seriøse skal Sjakkfantomet ta opp saken på kammerset! For her har vi vitterlig to vittige personer i studio som alt har lovet å bjuda på.

Sendinger med humor og fokus på helheten i mesterskapet
Derfor kommer de ikke til å etterligne svenskene, ikke til å etterligne Chess24, TV2 eller NRK. Programlederne tar det hele litt på sparket, løsner slipset og er spontane og skyter fra hofta. Vi andre håper båten bærer, de håper båten blir til mens de fossror. Hovedfokus blir på helheten og bredden i arrangementet. Eliteklassen blir viktig, men det blir jammen meg også inntrykkene fra de som jobber i bulletinen, de som står i kantina og Arnold fra Øystre Slidre som spiller i klasse 5. Det blir også mulig å sende inn kommentarer og spørsmål underveis. Vi håper å få oppdatert så mye som mulig – og vi tvinner alle tommeltotter for at det tekniske holder mål.

Her er ingen ting en selvfølge bortsett fra at programlederne har lovet å være alt annet enn selvhøytidelig. Thomas Robertsen og Tron Walsethskij vil levere sjakklige skråblikk på det som skjer, ha et glimt i øyet og sikkert dumme seg ut en gang i blant. De er i denne sammenheng for pionerer å regne og vi andre er heldige som får full sjakkpupp gjennom hele NM-uka. T & T har vært ute i ilden før og har en viss kommentatorerfaring fra livekommentering på nett. Først ut var under Team Bjørnsens minneturnering i 2006 da de laget en slags nettradio, og de har også kommentert flere Magnuspartier i 2013 i en YouTube-løsning.

Du vil også under Landsturneringen kunne følge dem og T & T – sendingene på YouTube.

WallyTron Walseth ligger og vaker rundt 2000 i sjakkrating, men i verbalt trav er han stormester!

Tiltredelseserklæring
«Thomas og Tron kommer med følgende statement: «Vi håper på god oppslutning, men legger lista og forventningene lavt. Dersom vi får flere tittere enn modern og kona til Walseth er det en bonus. Vi håper også på daglige spalter eller gjentakelser, den ene er allerede fastspikret, det er dagens utvalgte parti av Tron, eller Game of Tron, som vi har valgt å kalle det. Vi er ikke redde for å bjuda på og vil også kommentere fra eliteklassen, primært uten datahjelp.»

Her kan dere se en knalltøff introvideo med gutta!

TheDonGudfaren vokter over sendingene fra Nordens Paris!

Fakta om web-sendingene T & T:

– NM-sendingene lages av T & T med Ole Kristian Valvåg som primus motor.

– Thomas «Tee» Robertsen skriver for ChessBase og tidligere har han skrevet for avisa Tromsø og Nordlys. Han er en sterk angrepsspiller som har snust på FM-tittelen og som liker seg best i kompliserte stillinger.

– Co-pilot er Tron «T» Walseth som har et skarpt blikk, en vittig tunge og en radiostemme du skal lete lenge etter.

– De kommer til å sende i 4-5 timer hver dag om interessen der ute er god nok og om teknologien holder helt inn.

– De serverer «Game og Tron» hver dag – og trolig en rekke andre faste spalter.

– De vil trolig stjele noen gobiter fra bulletin, hente inn noen friske replikker fra forbipasserende og intervjue sjakkpersonligheter.

Du har mye å glede deg til – stay tuned!