Djurhuus og Nilsen trygget ledelsen med remis

   DSC09969Rune Djurhuus spilte remis mot Joachim B. Nilsen og denne duoen ligger i tet!
Foto: Anniken Vestby

Rune Djurhuus fikk ingenting til i toppoppgjøret mot Joachim B Nilsen i 5. runde av Eliteklassen. Med hvit i en Nimzoinder spilte han en gammel kjenning med Sge2, som Leif Øgaard yndet å spille i sine velmaktsdager. Det gikk ikke så bra da svart kontret i sentrum med d5! og hvit ikke klarte å imøtegå dette på en adekvat måte. Dermed fikk svart fordel i partiet, og etter dronningbytter oppsto en interessant midtspillstilling uten dronninger der svarts offiserer sto best. Svart hadde også best tid på klokka, men allikevel godtok Nilsen Djurhuus sitt taktiske remistilbud etter kun 16 trekk. Stormestre får ofte noe bare på navnet sitt – og slik var det i dag. Nilsen på sin side fikk unna et vanskelig svartparti og er i god rute til IM-napp – så det var forståelig at han tok en rolig da på jobben for å satse igjen som hvit på onsdag.

Dermed grep firkløvere GM Frode Urkedal, GM Kjetil A. Lie, IM Frode Elsness og IM Nicolai Getz sjansen til å gå opp i ryggen på duoen som leder ved å vinne sine partier i denne runden. Det betyr at det er helt jevnt i kampen om kongepokalen der hele seks spillere nå kjemper på et halvpoengs avstand. Elsness fikk den enkleste seieren da FM Daniel J. Kovachev kom alt for sent til partiet, og spilte en grusom åpning der han etter bare 16 trekk fikk dronningen sin fanget. En dårlig dag for OSS-spilleren med andre ord. Kjetil A. Lie, som startet så dårlig med 0.5 av 2, har virkelig fått fart på brikkene og i femte runde knuste han IM Lars Oscar Hauge som virkelig fikk kjørt seg da det ble taktisk sjakk på brettet. Der er Lie i sitt ess – intet unntak i dag heller.

GM Frode Urkedal imponerte ved å spille et saklig og godt parti mot IM Johan Salomon med svart. Salomon spilte alt for optimistisk på kongeangrep og ble straffet hardt og kontant. Urkedal er dermed fortsatt i rute til NM-tittel – og han er en av fire spillere uten tap i Eliten. IM Nicolai Getz, som før NM var i kalasform, har imponert så langt under Landsturneringen. Det er ingen tvil om at landslagsspilleren fra OSS har tatt store steg, og blitt en sterk spiller, som nå kan jakte på GM-tittelen. Han slo Atle Grønn lekende lett i femte runde etter å ha utspilt Grønn taktisk i åpningen med et festlig offerspill.

Vi gleder oss til fortsettelsen og tror at dette kommer til å bli helt jevnt til siste slutt. Alt avgjøres trolig i siste runde og mye vann skal renne i havet før den tid. Djurhuus har utvilsomt noe på gang i år, Lie er en enten eller spiller som er kommet i flytsonen så varsko her! Mens Urkedal, Getz og Elsness også virker sterke. Jeg klarer ikke helt å se at Joachim B Nilsen går hele veien inn til NM-gull – men jeg unner han altså godt da han spiller en festlig og aktiv sjakk. Vi gleder oss til avslutningen av Eliteklassen.

DSC09816Mads Vestby-Ellingsen storspiller i kadettklassen og slo i dag Ingrid Greibrokk
Foto: Anniken Vestby

I Junior A har Tromsøduoen Tor Fredrik Kaasen på snart 14 og Endre Machlik på 16 inntatt teten etter en meget spennende femterunde. Tor Fredrik har slakket litt av på farten, men fikk nok en gang opp en lovende stilling mot Lucas Ranaldi med hvit – men det ville seg ikke helt og nærmere seier uten å få ballen i mål er det vanskelig å komme. Uansett imponerer Tor Fredrik voldsomt med spillet sitt og det ville ikke vært urettferdig om han hadde en luke til resten nå.
I kadettklassen leder ustoppelige Mads Vestby Ellingsen. En sjakkstjerne har startet sin vandring oppover sjakkstjernehimmelen. Mads er veldig dedikert til sjakken og selv om han ikke er en Aryan Tari, så er han jammen meg blitt en sterk sjakkspiller i en alder av 13 år! 2126 i FIDE-rating sier sitt og Mads har 5 av 5 mulige i kadettklassen og leder med et helt poeng på Abyl Kizatbay fra Stavanger og Eivind Bruaset fra Trondheim. Vi legger merke til at en av forhåndsfavorittene, Andre Nielsen fra Alta, har 3.5 av 5 og ligger på slagavstand til teten på sin fjerdeplass. Dette blir spennende. Tar Vestby Ellingsen er Bobby Fischer med 6/6? Vi får se!

I lilleputtklassen forsetter den store overraskelsen Julian Munk (1365) fra Stavanger å imponere alle! Vi visste at Stavanger sammen med blant annet Søråshøgda, Nordstrand, 1911, Tromsø og Moss hadde et meget godt ungdomsarbeid. Men at de produserer gull på løpende bånd er uansett imponerende. Julian spilte et kjempeparti i fjerde runde med remis mot sterk motstand og nå i femte runde slo han til med en seier mot Noam Aviv Vitenberg fra 1911 og gikk opp i teten sammen med forhåndsfavoritt Tobias Lang Nilsen – begge 4.5 av 5! Afras Mansoor spilte i denne runden et skjønnhetsparti av de sjeldne, som du kan se i partispalten i bulletin, og er oppe på 4 av 5. På fjerdeplass blant mange på 3.5 finner vi Bjørn Robertsen og jeg spør at en i dette firspannet blir årets Lilleputtmester.

DSC09830Aksel Bu Kvaløy imponerer stort under Miniputt NM og står med 5/5!
Foto: Anniksen Vestby

For en herlig klasse Miniputt er! Angrepssjakk fra start til mål og av og til noen perler som jeg ikke forstår hvor kommer fra. En slik perle sto ledende Aksel Bu Kvaløy for i femte runde da han beseiret Linnea Garberg Tryggestad etter alle kunstens regler. Aksel er bare 8 år gammel, men spilte sjakk som en moden stjerne! Dette er det tredje angrepspartiet Kvaløy spiller på rad som går hele veien hjem. På slutten fikk han til og med varte opp med et lekkert dronningoffer – bedre kan det ikke gjøres. Merk deg navnet. Aksel Bu Kvaløy. Det er et kobbel av unge talenter på 4 poeng – så klassen er fortsatt helt åpen. Ellers minner vi om at det vil bli kåret et skjønnhetsparti for «Beste kampparti» i denne klassen. Vinneren vil motta 500 kr og heder og ære, mens taperen i et kampparti også må hedres og vil motta 250 kr. Mail med forslag til partier kan sendes «Sjakkfantomet@gmail.com». Jury er GM Kjetil A. Lie – I say no more.

Kommentar til Eliteklassen og ungdomsklassene var ved Sven Wisløff Nilssen.