Nilsen, Elsness og Djurhuus leder Eliten med 2.5/3

DSC08814
Mads Vestby-Ellingsen er blant de i mesterskapet med full pott etter 3 runder

Foto: Anniken Vestby

I Landsturneringen i Tromsø er det nå spilt tre runder og i tet finner vi Joachim B. Nilsen fra Bergen, IM Frode Elsness og GM Runde Djurhuus som alle har 2.5 av 3. Nilsen har imponert så langt og er et relativt ubeskrevet blad i norsk sjakk sammenlignet med IM Elsness som er tidligere norgesmester og stormester Rune Djurhuus som er har vært Europamester for junior, men som aldri har lyktes 100% i et NM. Disse tre jages av hele fem mann – deriblant GM Frode Urkedal og IM Nicolai Getz fra Oslo. Disse to er tatt ut til OL-laget vårt i år og de var av mange regnet som de to største favorittene i årets Eliteklasse. Mandag er det dobbeltrunde i eliten og dette regnes som en kritisk da for de som ønsker å henge med helt i toppen – her skilles klinten fra hveten.

Du finner fulle resultatlister for alle klasser her

De unge spillerne fra Tromsø fortsetter å imponere stort og vi gleder oss med dem! I Junior-A tok Tor Fredrik Kaasen et viktig grep med fall seier over erkerivalen og venn Andreas Tryggestad fra Nordstrand. Disse to er harde konkurrenter over brettet – men utvikler hverandre ved knivskarp konkurranse. Med denne seieren er Tor Fredrik nå alene i tet med full pott – halvpoenget bak følger Endre Machlik, Sigve Hølleland og en av de store forhåndsfavorittene Lucas Ranaldi. I fjerde runde vil Endre Machlik møte Tor Fredrik Kaasen og dermed vil Tromsø minst ha en mann i tet også etter 4 runder – dette lover godt for vertsklubben.

I kadettklassen gjorde arrangørklubbens Mads Vestby-Ellingsen vei i vellinga ved å slå en av forhåndsfavorittene i klassen – Andre Nielsen fra Alta. Mads har rast opp 200 elopoeng i rating siste måned og norsk rating holder dermed overhodet ikke tritt med utviklinga hans. 2126 i FIDE-rating sier sitt tydelige språk om styrke hos 13-åringen som nå leder klassen alene med 3/3. Tre spillere jager bakfra – de tre ulvene heter Eirik Enersen, Kirill Fedchuk og Sigurd Kjelsbøl Huse. For oss er det ekstra hyggelig å se Fedchuk så høyt oppe da han har levd litt i skyggen av andre Tromsø-talenter og nå blomstrer. Sigurd Kjelsbøl Huse fra Nordstrand er god kjent i miljøet og kan gå hele veien. Dette blir spennende.

I Lilleputt-klassen har den store forhåndsfavoritten Tobias Lang Nilsen fra Moss festet grepet – han blir nifs! I denne klassen er det alltid noen talenter som dukker opp og overrasker – i år ser dette ut til å bli Julian Munk fra Stavanger, som på imponerende vis holder følge med Tobias på delt ledelse med 3/3! Fortsatt på slagavstand finner vi sterke navn i klassen som Bjørn Robertsen fra Moss og Afras Mansoor fra Søråshøgda.

Stortalentet Aksel Bu Kvaløy fra Stavanger er født i 2008 og er dermed blant de yngste i miniputtklassen. Allikevel er han i favorittsjiktet – et stempel han virkelig har forsvart så langt. Han ligger på topp i miniputt sammen med Andreas Tenvold og Linnea Garberg Tryggestad, begge fra Nordstrand. Alle har full pott og det blir et forventet rotterace i denne klassen som i år er meget sterk! Tromsø sine to store talenter, 10-åringene Mathias Lind Schouten og Torbjørn Valvåg, er med helt oppe i teten. Etter mye flott spill har de begge 2.5 av 3 og det kan de si seg fornøyd med. Bu Kvaløy spilte forøvrig et skjønnhetsparti i denne klassen som sendes en skjønnhetsjury som består av stormester Kjetil A- Lie in person. Han har sagt seg villig til å plukke ut «Beste kampparti» der begge parter spiller godt og begge parter vil dermed motta sin premie for godt spill.

Fjerde runde begynner kl. 17 og du kan følge med på både webcast, Turneringsservice og LIVE-partier som vanlig.