Elsness tapte og alt er åpent før siste runde!

DSC01462Frode Elsness tapte – og mange andre i teten vant – dermed er det hur jevnt som helst!
Foto: Anniken Vestby

Så får vi akkurat en så spennende sisterunde som at en skulle tro Alfred Hitchcock sto bak regien i årets Eliteklasse. IM Frode Elsness gikk nemlig på et tap mot Joachim B. Nilsen – og det med de hvite brikkene. Det må være surt for Elsness som trolig ville møtt Kjetil A. Lie i sisterunde med seier og som da kunne spilt for stormestertittelen i sisterunden og samtidig kongepokal. Dobbel motivasjon der altså. Nilsen spilte mottatt dronninggambit og spillerne fikk raskt opp en kampstilling som ble svært komplisert inn mot tidskontrollen ved trekk 40. I de hektiske trekkene før trekk 40 spilte Nilsen best i komplikasjonene og han kom ut av det hele med stor fordel og da Elsness gjorde en taktisk overseelse med 41.Le6 var det kjørt og Nilsen kunne spille det hjem på en flott måte. Meget sterkt av Joachim som har hatt en svært god turnering og han premieres med sitt andre IM-napp og i natt kan han drømme om at morgendagen bringer en svært overraskende og positiv Norgesmestertittel i sjakk!

DSC01480Joachim B. Nilsen fra Bergen – vår neste IM? Han har nå to napp i tittelen!
Foto: Anniken Vestby

DSC01461

Frode Urkedal og Kjetil A. Lie braket sammen i 8.runde i en hard kamp
Foto: Anniken Vestby

Stormesteroppgjøret mellom Frode Urkedal og Kjetil A. Lie var overraskende på mange måter. Først overrasket det meg at Lie spilte kongeindisk, så overrasket det meg at han ikke fikk mer ut av åpninga og til sist overrasket det meg at Frode Urkedal satte bort en vunnet stilling. Men det gjorde han og det skjedde på typisk Lie-vis. Storebror Lie benyttet nemlig igjen sjansen til å ofre en kvalitet og et par bønder! Han kastet rett og slett hele kjøkkenvasken på Frode Urkedal som tok i mot og satt den sindig ned på gulvet. På et tidspunkt var jeg sikker på at Urkedal skulle vinne – men da hostet altså Kjetil opp motspill fra, gud vet hvor, og gikk hen og vant partiet. Magi som Mikhail Tal ville vært stolt av fra Trollmannen fra Porsgrunn der. Dermed er Kjetil A. Lie fortsatt med i kampen om Kongepokalen og han spiller hvit i siste runde – I say no more! Urkedal må ha bedre lykke neste gang.

Lykken står den kjekke bi heter det og i dag skinte sola for Rune Djurhuus. Stormesteren spilte et flott posisjonelt parti mot Andreas Moen og gikk opp i tet i Eliteklassen etter mye godt spill. Djurhuus har 5.5 av 8 – det samme som Nilsen, Elsness, Lie og Salomon – fem mann der altså. Djurhuus sin lykke er at han ser ut til å få best kvalitet ved poenglikhet hans ulykke er at han spiller svart i siste runde. Så får vi se om stormesteren kan dra en kanin opp av hatten og overraske med Norgesmestertittel og Kongepokal i år! IM Johan Salomon tok sin tredje strake seier – denne gang over IM-kollega og Djurhuus-dødaren Lars Oskar Hauge med svart i en Fransk. Dermed er han også med i kampen om gullet – det blir en spennende siste spilledag i Tromsø!

Det er åpent og spennende i flere klasser og i Junior-klassen skal det avgjøres mellom Benjamin Haldorsen og Endre Machlik i morgen. Begge vant dagens partier med svart mot henholdsvis Torgeir Jakhelln Kjøita og Trygve Dahl. Dermed er Haldorsen oppe på 6.5 av 8 og bare Endre, som har 6, kan stoppe han. Dessverre har de allerede møttes – slik at Haldorsen møter Ranaldi med hvit, mens Endre møter – hold deg fast – storesøster Monika Machlik! Det skal bli en spennende runde – så vil tiden vise om Haldorsen er ustoppelig og tar sin 6 strake seier i turneringa etter en laber start med 50% på de tre første rundene. I klasse Kadett fikk vi en suveren Norgesmester i Mads Vestby-Ellingsen fra Tromsø. Han er den første Kadettmesteren fra Tromsø siden Pål Røyset vant i Randaberg i 1989! Det begynner å bli en stund siden. Vestby-Ellingsen slo klubbkamerat Gunnar Lund og er 1.5 poeng foran overraskelsen Eivind Bruaset fra Trondheim. Eivind har 6 poeng og på 5.5 finner vi Andre Nielsen fra Alta.

DSC01390Merk deg navnet – NM-sensasjonen i år er Aksel Bu Kvaløy på 8 år
Foto: Anniken Vestby

I Lilleputtklassen vant alle toppspillerne og dermed ble tetstriden uendret. Tobias Lang Nilsen leder på 7/8, med Bjørn Robertsen fra Moss halsende like bak på 6.5, mens den siste som kan vinne er Julian Munk som har 6 poeng. I miniputtklassen vant Aksel Bu Kvaløy nok en gang. Det gjorde også Andreas Tenold og Mathias Unneland og dermed leder Kvaløy før siste runde et helt poeng foran trekløveret Shazil Shehzad, Andreas Tenold og Mathias Unneland. Det kan bli en spennende slutt i denne klassen også da kvaliteten er jevn siden alle disse har kjempet i teten nesten hele veien.

I Seniorklassen har FM Ole Christian Moen en hånd på rattet med ett helt poengs forsprang til Arne Danielsen. Bare disse kan vinne klassen, men det skal vel mye til om kvaliteten ikke går Moens vei ved poenglikhet. I Mesterklassen rykker altså Jøran Jansson opp etter remis i dag mot Torben Sørås. Kampen om den andre opprykksplassen vil trolig stå mellom Hans Krogh Harestad og Gunnar Berg Hanssen som begge står med 5.5 før sisterunden. De to andre som kan rykke opp er Bror Thanke og Torben Sørås som begge har 5 poeng. Det er altså mye å glede seg til på siste spilledag av NM – vi gleder oss!