Elsness i suveren tet foran kobbel på seks!

DSC01079Sjakk-NM er ei massemønstring med 377 deltakere og mange ledsagere og arrangører!
Foto: Anniken Vestby

Så ble det drama i Eliteklassen i syvende runde der de tre stormestrene bare scoret et fattig halvpoeng! Det sto Kjetil A. Lie for med remis med svart temmelig raskt ved trekkgjentakelse mot Joachim B. Nilsen på tredjebord. Til gjengjeld var det full rulle og halleluja stemning på de fem andre toppbordene i denne runden. For hva skal vi si om fem kamppartier med avgjørende utfall på de seks øverste bordene? Det er luksus. Den største overraskelsen detonerte IM Lars Oskar Hauge på andrebord der han nedla GM Rune Djurhuus på forbilledlig vis. I et flott Nimzo-indisk parti som svart viste han hvorfor den isolerte d-bonden også kan være en styrke. Denne bonden rykket frem til d2 og avgjorde partiet nesten på egenhånd. Instruktivt.

DSC01061Frode Elsness i kjent positur – Frode er et konsentrasjonsfenomen og leder nå alene!
Foto: Anniken Vestby

Var dette partiet instruktivt, så var ikke Frode Elsness sin kampseier over Frode Urkedal mindre lærerikt. Elsness viste hva aktivitet kan bety og hvordan man spiller et godt tårnsluttspill. Flott levert av Elsness. FM Espen Forså tapte raskt mot Andreas Moen uten å ha fått noe som helst motspill med svart etter en mislykket åpning. Et helstøpt parti fra IM Moen – men dette gikk for lett. Da var det mer fart over partiet til de to IM-ene Nicolai Getz og Johan Salomon i en skarp sicilianer. Partiet var lenge spennende, men like før tidskontrollen ved trekk 40 festet Salomon med svart et grep han aldri løsnet. Partiet varte i hele 94 trekk etter at IM Salomon måtte bevise at han kunne vinne sluttspillet K+D mot K+T. Det kunne han og dermed føk Salomon opp på 4.5 poeng. Dermed er det hele 6 spillere som jager Elsness på ett poengs avstand. Det er GM Rune Djurhuus, GM Frode Olav Olsen Urkedal, FM Joachim B. Nilsen, IM Johan Salomon, GM Kjetil A. Lie og IM Lars Oskar Hauge. Dette blir jevnt hvis Elsness går på et tap!

DSC01056IM Lars Oskar Hauge slo Rune Djurhuus med svart!
Foto: Anniken Vestby

IM Johan Sebastian Christiansen lot IM Atle Grønn smake egen medisin da han spilte 1.Sf3 og etter dette vartet opp med godt posisjonelt spill der han ga noe for å få noe helt annet ved flere anledninger og der han gjorde mange fine beslutninger underveis. Det gror i norsk sjakk og de unge har blitt meget sterke og da tenker jeg særlig på spillerne i Dream Team der Johan Sebastian er en selvskrevet brikke. På nedre halvdel vant bare en spiller – nemlig FM Sebastian Mihajlov som slo Stig K. Martinsen. Da drar det seg til to spennende sisterunder i Tromsø – vi gleder oss til mer sjakk!

DSC01103Benjamin Haldorsen tok sin fjerde strake seier da han slo Endre Machlik med svart
Foto: Anniken Vestby

I de andre klassene var det ikke like dramatisk, men arrangørklubben Tromsø hadde en meget dårlig dag da både Endre Machlik, som ledet Junior-klassen, og Tor Fredrik Kaasen tapte. Benjamin Haldorsen gikk dermed alene opp i tet på 5.5 av 7 etter sin fjerde strake seier i klassen. Sterkt! Tre spillere følger på 5 poeng – disse er Endre Machlik, Torgeir Jakhelln Kjøita og Trygve Dahl. Det er fortsatt spenning i denne klassen. I klasse Mester er Jøran Jansson helt suveren! Han slo Jon Kristian Røyset med svart i dag i et friskt angrepsparti med offerspill og fine saker. De som kjemper om opprykk til Eliten sammen med Jansson er Bror Thanke på 5, og Hans K. Harestad, Gunnar Berg Hanssen, Torben Sørås og Sheila Barth Berntsen – alle 4.5 av 5 mulige. Dette blir hard kamp.

Er Jansson suveren i klasse Mester er Tromsø sin Mads Vestby-Ellingsen like suveren i klasse Kadett. Han leder klassen med 1.5 poeng på sterke 6.5 av 7 etter remis med hvit i dag. Bak han jager Eivind Bruaset, Andre Nielsen, Gunnar Lund og Isak Sjøberg – alle med 5 poeng. I klasse lilleputt leder Tobias Lang Nilsen et halvt poeng foran klubbkamerat i Moss Bjørn Robertsen. Spenningen er til å ta og føle på. I Miniputt vant yndlingen Aksel Bu Kvaløy et nytt flott angrepsparti – denne gang også med hvit. Dermed leder han sammen med Shazil Shehzad fra Sandnes som også vant en sterk angrepsseier med hvit. Begge har 6 av 7 mulige, og halvpoenget bak følger Max Dahl fra 1911. Ellers gikk Ole Christian Moen på sitt første tap – med svart mot Kjetil Stand i klasse Senior. Likevel leder Ole Christian klassen med 6/7, foran Arne Danielsen på 5.5 og nevnte Strand på 5. Klassen er enda åpen selv om Moen ser ut som en vinner.

Kommentar til runden ved Sven Wisløff Nilssen