IM Johan Salomon er Norgesmester 2016!

DSC01063
IM Johan Salomon – Norgesmester i sjakk 2016
Foto: Anniken Vestby

Da er Landsturneringen 2016 over og vi har fått seksferske norgesmestre i sjakk. Vinneren i klasse Elite og Norgesmester 2016 heter Johan Salomon og han er 18 år gammel. IM Salomon avsluttet med 4 strake seire og hans hardtslående spill på slutten kunne ingen matche. Dermed ble den internasjonale mesteren i sjakk norgesmester for første gang, og han fikk med seg kongepokalen og 20.000 kroner med på kjøpet. Sisterunden ble akkurat så dramatisk som vi håpet på. Både i kampen om kongepokalen, og spesielt i juniorklassen var det drama så det holdt! IM Salomon var tidlig ferdig etter at hans motstander Joachim B. Nilsen hadde en særdeles dårlig dag på jobben og bukket grovt. Det samme gjorde Frode Elsness tidlig da han lot Kjetil A. Lie få fullt spillerom på kongefløya å boltre seg i. Da vet en hvordan det går, og Lie vant en heftig angrepsseier i dag. Dermed måtte Lie og Salomon vente langt og lenge og lenger enn langt for spesielt Rune Djurhuus ville ha bedre kvalitet enn de begge om han vant. Det gjorde ikke Djurhuus da åpningen hans ble relativt mislykket mot IM Johan-Sebastian Christiansen. Djurhuus tapte og viste kvaliteten seg å bli meget jevnt. Det som i realiteten avgjorde mesterskapet var at Espen Forså spilte bort en vunnet stilling. Hadde Forså vunnet ville Kjetil A. Lie sneket seg foran på best kvalitet. I stedet spilte Espen remis etter å ha hatt et helt avgjørende angrep med +11 på Stockfish. Uansett fikk vi en meget velfortjent Norgesmester i sjakk i år. Da tenker jeg kanskje spesielt på kanonspurten til Salomon med 4/4 mulige på slutten og på at han i fjor fikk andreplass etter å ha ledet klassen store deler av veien. Kjetil A. Lie tok sølv og lynsjakk-Norgesmester Johan-Sebastian Christiansen tok bronse.

Dag 8

Mads Vestby-Ellingsen og Endre Machlik fra Tromsø – Norgesmestere 2016
Foto: Anniken Vestby

Ble det spennende i klasse Elite med hårfin kvalitetsberegning, ble det drama i klasse Junior. Der sto det mellom Benjamin Haldorsen og Endre Machlik som henholdsvis spilte mot Lucas Ranaldi og Monika Machlik. Å spille mot sin egen søster i sisterunden av et NM må ha vært en tvilsom glede for Endre. Riktignok kjenner han spillestilen hennes godt og åpningene kanskje enda bedre. Men å spille mot familie er ikke bare gøy – for du ønsker dem jo egentlig alt godt. Endre fikk ikke stort ut av åpnings, men sto litt bedre det meste av veien og i en dramatisk tidsnød for Monika tapte hun på tid i remisstilling etter 35.Ke4. Det skal ha sneket seg inn et par ekstra trekk på LIVE-overføringa og jeg antar at det er etter analyse er noe slikt. Jeg sjekket begge sine skjema og der sto det notert alle trekk t.o.m. 35.Ke4 for hvit og så tapte svart på tid. Da var alt opp til Benjamin Haldorsen som måtte vinne for å bli Norgesmester – det klarte han ikke i et langt sluttspill som en god stund også var tapt for han. Dermed er 16 år gamle Endre Machlik Norgesmester for junior 2016. Benjamin Haldorsen tok sølvet og Tor Fredrik Kaasen tok bronsen etter to strake seire på slutten. 14-åringen fra Tromsø gjorde en sterk turnering der han tapte to partier, men vant hele fem. Kampsjakk hele veien med andre ord.

I klasse Kadett ble 13 år gamle Mads Vestby-Ellingsen helt suveren Kadettmester. Han stormet inn til 8.5 av 9 og så seg aldri tilbake selv etter at turneringsseiren var i boks. Det skal bli spennende å følge Mads som er i en rivende utvikling som sjakkspiller i årene som kommer. Han er et produkt av det gode sjakkmiljøet i Tromsø der Maxim Turov og Irina Turova har betydd mye, men der en trenerkapasitet som Trond Romsdal har vært avgjørende for den tidlige utviklingen hos disse lovende spillerne. På andreplass i kadettklassen kom overraskelsen Eivind Bruaset fra Trondheim som snek seg foran fjorårets Lilleputtmester Andre Nielsen. Gunnar Lund fra arrangørklubben stadfestet Tromsødominansen i de to øverste aldersbestemte klassene med sin fine fjerdeplass i klasse Kadett.

I klasse Lilleputt ble det dramatikk i sisterunden da Tobias Lang Nilsen fra Moss gikk på et tap i siste runde mot Jens E Ingebretsen fra Holmestrand. Det førte til at klubbkameraten Bjørn Robertsen stakk snuten sin forbi Lang Nilsen på målstreken – og vant klasse Lilleputt, men Lang Nilsen på andreplass og Julian Munk på tredjeplass. I denne klassen ble det også delt ut skjønnhetspremier og første skjønnhetspris gikk til angrepspartiet til Afras Mansoor over David Nesse.

I Miniputtklassen var Aksel Bu Kvaløy på krigsstien igjen og ofret bønder og fikk opp et meget sterkt angrep mot Mathias Lind Schouten. Riktignok tilbød Bu Kvaløy tidlig remis i partiet – men Mathias har selvtillit og avslo dette. Men da Bu Kvaløy hadde et drepende angrepstrekk i neste trekk med f5! – etter å ha spilt g5 og springeren må gå – så var ikke Mathias vond å be. De tok hverandre i hånda og dermed ble Kvaløy Lilleputtmester før fylte 8 år. Etter rapportene fra hans far, som var innom studio hos T & T, har Kvaløy bursdag i august og da fyller han altså 8 år. Uansett er dette en virkelig storspiller med et talent vi ikke har sett maken til siden Aryan Tari herjet i miniputtklassen for snaue 10 års tid siden.

I klasse Senior var Ole Christian Moen suveren i år. 8 av 9 sier alt! Forfatter Arne Danielsen gjorde en meget god figur med 7/9 – men han kom altså helpoenget bak Moen allikevel. På tredjeplass kom Kjell Ole Kristensen fra Narvik på samme poengsum som Kjetil Strand – 6 av 9 mulige. I Mesterklassen gikk Harestad på et tap mot Vegar Koi Gandrud i siste runde og dermed så Gunnar Berg Hanssen sitt snitt til å ta andreplassen i klassen med en kontrollert remis mot Torben Sørås. Vinner av mesterklassen i årets NM ble som kjent Jøran Jansson der han kjørte gjennom feltet med 8 av 9 mulige. Sterkt Jøran! Dermed er det minst to menn på 50+ i neste års eliteklasse og siden Simen Agdestein fyller 50 før NM i Stavanger kan det bli det første NM på lang tid med tre godt voksne herrer i. Morsomt!

De øvrige klassevinnerne ble:

Kadett B

1. Rasmus Arvola Gabrielsen
2. Viljar A Gjerstad
3. Jacob Ounji Nygård

Klasse 1

1. FM Ward Al-Tarbosh 7
2. Harald Mikalsen 6.5
3. Øystein Andersen 5.5

Klasse 2
1. Mathias Nesheim 8.5
2. Audun Engeset 7
3. Kai Inge Esbensen 6.5

Klasse 3
1. Kasher Shehzad 8
2. Frode Fredriksen 7
3. Paulius Cebatarauskas 6.5

Klasse 4
1. Mattis Mikelsen 7
2. Dag E Bjørkevoll Nord 6.5
3. Haakon Wright 6

Klasse 5
1. Erling Engh 7
2. Espen Espe Johansen 7
3. Erling Tenold 6.5

Senior B
1. Kjell Iversen 7
2. Pål Egil Knutsen 7
3. Berge Frimanslund 6.5

Du finner fulle resultatlister i Turneringsservice