NM-minner – Oslo 2011, Berge Østenstad og Osama

berge-frodeFrode Elsness og Berge Østenstad i 2011 – Berge tok her sitt 8. NM-gull
Foto: NM-arrangøren  |  http://www.sjakknm.no/

Nyhetsåret 2011 ble et av nyere histories mest dramatiske sett med norske øyne, og en vet nesten ikke hvor en skal begynne så vi tar det lett kronologisk. Januar måned begynte med den arabiske våren etter at grønnsaksselgeren Mohamed Bouazizi bokstavelig talt satte fyr på seg selv ved å helle bensin over seg selv og så tenne på. Han døde i protest mot regimet i Tunisia – men bevegelsen han satte i gang ble voldsom, blodig og revolusjonær og påvirket hele det arabiske politiske landskapet på en måte få ante var mulig. I Japan fikk vi et kjempejordskjelv med styrke 9 på Richters skala. Dette førte til en Tsunami som igjen førte til den verste atom krisen siden Tjernobyl da et av landets atomkraftverk havarerte. Osama Bin Laden ble tatt av dage dette året av amerikanske elitesoldater og senere på året ble også Muhammar Gaddafi styrtet og drept – av sine egne da opprørerne i Sirte vant frem i Libya.

Men årets verste nyhet som overskygget alt annet her hjemme var selvsagt terroren som rammet oss 22. juli. Bombene mot regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya er isolert sett det mest rystende som har rammet Norge i fredstid og at gjerningsmannen var «en av oss» provoserte mange. Gjerningsmannen var nemlig norsk og hadde vokst opp med norsk skolegang, norske verdier og selv om han kom fra en familie med splittede ressurser – så nok mange nordmenn med vantro på at en tilsynelatende privilegert borger skulle ha planlagt og gjennomført noe så forferdelig her til lands. Senere på året fikk vi Unibuss-skandalen, smørkrisen og Øygardsaken som alle blekner fullstendig som skandaler og kriser i lys av terroren den 22. juli.

Musikkåret 2011 ga oss Adele med Rolling in the deep og Katy Perry med Firework. På radio her hjemme var Bruno Mars sin «Grenade» mest spilt. Det er fortsatt RnB, hip hop og rap-artistene som dominerer radiolistene her hjemme fra det store utland. Av norske artister gjør Envy, Erik & Kriss og Gabrielle det skarpt her hjemme, mens Ane Brun, Jarle Bernhof og Jan Eggum ble de store vinnerne under Spellemannsprisen 2011. Vi sendte Haba Haba med Stella Mwangi til Eurovisionsfinalen der Aserbajdsjan vant med Running Scared‎. To av de store Hollywood-filmene dette året var «De urørlige» og «Drive», uten sammenligning forøvrig. Av norske filmer nevner jeg Hodejegerne som ble den mest sette norske filmen dette året.

Sjakkåret startet med at Magnus Carlsen toppet verdensrankingen – men på listene for mars og mai toppet verdensmester Vishy Anand for siste gang før Magnus sin Era satte inn og fra sommeren 2011 har Magnus toppet alle listene til dags dato. Årets første turnering, Wijk aan Zee i Nederland ble vunnet av Nakamura foran Anand med Aronian og Magnus på tredjeplass. Linaresturneringen ble avlyst og dermed ble 2010-turneringen den siste i historien av denne tradisjonsbundete turneringen. Melody Amber ble avviklet for siste gang i 2011 og Magnus vant hurtigsjakkdelen, mens Aronian vant der både blindsjakkdelen over sammenlagtseieren dette året. Magnus vant også superfinalen i Bilbao etter stikkamp om tittelen mot Vassily Ivanchuk. Dette var Magnus sitt store sjakkår.

Landsturneringen dette året ble spilt i Njårdhallen i Oslo med 497 deltakere. Vinner av øverste klasse ble Axel Smith fra Sverige(!), men bosted i Kristiansund. Dette var forøvrig et av de siste årene dette var mulig. Smith tapte sine to siste runder mot Berge Østenstad og Frode Elsness som dermed begge kom opp på 6 av 9 mulige sammen med Smith. Dermed ble det stikkamp mellom Berge Østenstad og Frode Elsness dette året.

Den stikkampen ble meget dramatisk. Østenstad hadde et overtak i innbyrdes oppgjør før stikkampen, men Elsness var i form dette året og alt syntes åpent. Men Berge fikk opp et kliss vunnet dronningsluttspill i første matchparti som han ikke klarte å spille hjem. Da andre matchparti også endte remis med klassisk betenkningstid ble det spilt 4 hurtigsjakkpartier. Her var det utvilsomt Elsness som var nærmest seier! Han taktisk nedspilte Østenstad i tredje matchparti som hvit og i fjerde matchparti vartet han opp med et utsøkt kvalitetsoffer på e3 i Tarrasch-varianten i dronninggambit på klassisk vis allá Ulf Andersson. Etter dette fikk han opp nok en knallstilling, men denne gangen spilte Elsness seg bort og tapte og det sto dermed 2-2 etter fire partier. De to neste hurtigsjakkpartiene ble nesten like dramatiske, men begge endte med remiser. Dermed fikk vi en finale i lynsjakk der det bare var behov for to partier mellom de to slite deltakerne. I første matchparti ble det remis og deretter avgjorde Berge Østenstad det hele i 2. lynsjakkparti med hvit der han satte skapet på plass og vant sitt 8. NM-gull i det 8. stikkamp-partiet. Sterkt!

Juniortittelen dette året gikk til Jon Kristian Haarr på 7 poeng foran Aryan Tari på 6.5. Kadettmester ble Johan-Sebastian Christiansen – også han med 7 av 9 mulige. Her ble Gregor Taube og Henning Kjøita nr. 2 og 3 med 6.5 poeng hver. Lilleputtmester under 13 år ble Ulrik Olsen fra OSS med 7.5 av 9, mens Sondre Merkesvik fra Bergens tok gullet i miniputtklassen under 11 år med sterke 8 av 9 mulige. Seniormester ble dette året Ragnar Hoen som var tilbake på hjemmebane i Oslo med 7.5 av 9 og han gikk som så ofte tapsfri gjennom feltet. Lynsjakknorgesmester dette året ble Erik Fossan som tuktet Simen Agdestein og Kjetil A. Lie som tok 2. og 3. plass i dette mesterskapet.

Du finner fulle resultatlister hos Turneringsservice
Arrangøren 1911 laget også hjemmesider

Her er et spennende parti mellom Frode Elsness og Axel Smith fra NM 2011:

Tabell-NM-2011