Derfor skal du spille Landsturneringen i Tromsø

Karpov simultan i storgataPolgar intervjuer ordfører Jens Johan Hjort under Karpovs simultan i gågata i Tromsø
Foto: Bjørnar Pedersen

Årets sommervær er spådd å komme til Nord-Norge – så VG anbefaler deg å kanskje tenke mot nord i denne reportasjen. Kanskje akkurat til Tromsø? Der går årets Landsturnering i sjakk – et stevne der vi håper at over 400 deltakere skal spille sjakk i en hel uke til ende og vel så det. Gågata i Tromsø er et hyggelig skue om sommeren og her kommer du lett i kontakt med folkesjela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sandnessundbrua ved Kvaløya i Tromsø
Foto: Bjørnar Pedersen

Er ikke Tromsø fint nok for deg – så frister kanskje Kvaløya? Her kan du gå toppturer på en rekke ulike fjell, du kan fiske eller drive friluftsliv – eventuelt kan du bare ta deg en tur utover for å sjekke ut den flotte naturen. Brua ligger like ved flyplassen i Tromsø og kan sees når en reiser fra flyplassen. Fra flyplassen tar det under 10 minutter med bil til Tromsø sentrum.

Utsikt over TromsøTromsø sett fra Fløyfjellet
Foto: Bjørnar Pedersen

Opp på fløyfjellet går det en kabelbane kalt Fjellheisen som er nyrestaurert og på Fløya som vi kaller det på folkemunnet – er det en hyggelig restaurant med kikkert og sitteplasser. En sikker vinner der oppe er lokal mat som reinkjøtt og en kald is en varm sommerdag.
Trolig på Kvaløya

Dette bildet er trolig fra Kvaløya – et eldorado for naturfolket
Foto: Bjørnar Pedersen

På Kvaløya er det er en nydelig natur og fine forhold for naturopplevelser både når sola skinner og når det småregner. Mange liker også båtlivet, men på Kvaløya kan man fiske fra bergene og særlig ved Straumshella er det populært å fiske da seien biter bedre der enn de fleste andre steder. Har du familie med til NM? Send dem på oppdagelsesferd sørover på Kvaløya!

Utenfor KvaløyaHer fiskes det kvete med stang på Kvaløya i Tromsø
Foto: Bjørnar Pedersen

Det er mulig å bli med ut i båt og fiske en rekke ulike fsikeslag i Tromsø om sommeren.

Sjekk sidene til VisitTromsø.

Utsikt fra LauklinesUtsikt fra Lauklines
Foto: Bjørnar Pedersen

Midnattsola går aldri helt ned og lyser opp i sommernatta i perioden Landsturneringa arrangeres i Tromsø. Har du aldri opplevd midnattsola så er det på høy tid nå! Vår store poet Knut Hamsun har beskrevet den nordnorske naturen i mange av sine bøker og kanskje kommer vakkerheten best frem i den lilla, men akk så store boka Pan. Anbefalt lektyre før NM!

Stangfiske etter kveite på Kvaløya
Stangfiske etter kveite på Kvaløya ved Tromsø – bedre fisk får du ikke!
Foto: Bjørnar Pedersen

I gammel tro var kveita selve Gudefisken som ble hyllet og den kalles fortsatt Hellefisk sørpå. Rundt Tromsø er temperaturen i havet perfekt for kveite og har du anleding så finnes det ikke noe mer morsomt enn å fiske storsei eller kveite på stang!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kvaløya med grønne enger og deilig sommervær og store Blåmann bak
Foto: Bjørnar Pedersen

Toppturer er svært poplære i Tromsø og omegn og her er det utfordringer for alle kategorier turmennesker. Blåmann på Kvaløya er blant de aller flotteste toppene å bestige og under Artic Chess Challenge hadde Simen Agdestein et år med seg en hel liten delegasjon sjakkspillere fra NTG og Sør-Afrika opp på toppen og tok noen flotte bilder. Kommer du til Tromsø og tar bilder for resten av livet?

Kvaløya

Fjæra på Kvaløya er variert og spennende.
Foto: Bjørnar Pedersen

Du kan bruke fjæra til så mangt. Barna dine kan oppdage livet blant tang og tare, blant stein og sand. Sandstrendene kan brukes til bading når temperaturen går over 20 grader og fiske fra bergene er alt nevnt.

Magnus i TromsøMagnus Carlsen spiller sjakk med levende brikker på Rådhuset i Tromsø i 2010Foto: Bjørnar Pedersen

Magnus Carlsen har vært i Tromsø en rekke ganger og jeg har hatt æren av å hilse på han her en rekke ganger. Her ser du Magnus spille sjakk med levende brikker i en tilstelning for å markere sjakk-OL til Tromsø i 2014. Tromsø er også mye mer enn natur, toppturer og sjakk om sommeren. Det er folket, det er gågata, det er atmosfæren og det er alle uteplassene og alle uterestaurantene og alle barene. Det er kanskje et møte med det katolske klosteret som har egne gudstjenster eller en religiøs opplevelse på Alfheim Stadion der TIL spiller fotball. Det kan være seg en tur i Botanisk Hage eller en tur på Polaria for å møte selene eller se panoramafilm fra Svalbard.

Mulighetene er mange – valget er ditt!

Med deg på nå!

Stor takk til Bjørnar Pedersen for utsøkte bilder!