I dag åpner det 92. norgesmesterskapet i sjakk

FullSizeRender(2)Det er akkurat 100 år siden den første Landsturneringen i sjakk!
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Norgesmesterskapet i sjakk heter Landsturneringen og arrangeres en gang i året i juli måned. I år er det akkurat 100 år siden den første spiren til Landsturnering ble arrangert i Oslo for aller første gang – det skjedde i Kristiania i 1916 og Oslo-spilleren Hans Christian Christoffersen gikk da helt til topps i en turnering bestående av 8 spillere i øverste klasse. Siden den gang har turneringa vokst jevnt og trutt og den blir i år arrangert for 93. gang – med rundt 380 deltakere på startstreken. Det største Norgesmesterskapet gjennom tidene ble arrangert i Oslo i fjor med hele 670 deltakere. Dette er det 92. mesterskapet gjennom tidene som kårer en offisiell Norgesmester i sjakk.

Lørdag kl. 16 åpner ordfører Kristin Røymo hele Landsturneringa i sjakk i Tromstun-hallen der over 400 mennesker vil være til stede. Det blir først en liten åpningsseremoni og deretter settes første runde i gang. Det spilles totalt 9 runder over 8 dager fra og med 9. til 16. juli. Det blir totalt spilt om 6 NM-titler i mesterskapet, og i tillegg spilles det om en rekke klasse-seire for klubbspillere. I klassene Elite, Senior, Junior, Kadett, Lilleputt og Miniputt kåres det en norgesmester og vinneren i øverste klasse, eliteklassen, blir kåret til Norgesmester 2016 og får en kongepokal og mottar en 1. premie på 20.000 kroner.

Det er 7. gang Landsturneringen arrangeres i Nord-Norge og akkurat 50 år siden vi fikk vår første norgesmester i sjakk fra landsdelen. Det skjedde i den andre Landsturneringen som ble arrangert på nordnorsk jord – nærmere bestemt i Bodø i 1966. Landsturneringen har vært arrangert i Mosjøen (65), Bodø (66), Harstad (76), Kirkenes (81), Brønnøysund (90), Alta (96) og nå 20 år etter Alta sitt vellykkede arrangement har arrangementet for første gang kommet til Tromsø. I Bodø for 50 år siden ble Paul Svedenborg Norgesmester bare 18 år gammel. Han ble dermed en av tidenes yngste Norgesmestre i sjakk og også året etter i Bergen vant han Norgesmesterskapet. Denne tittelen fra 1967 er den siste NM-tittelen en nordnorsk spiller har tatt i øverste klassen under Landsturneringa i sjakk. Svedenborg kommer ellers fra en stor sjakkfamilie i Narvik der både onkelen Sigurd og broren Dag har tatt sølvmedaljer i øverste klasse.