NM-minner – Namsos 1995, Tisdall og Gansta’s Paradise


Jonathan
Jonathan Tisdall ble Norgesmester i sjakk i Namsos i 1995
Foto: http://heim.ifi.uio.no/runed/stormestergalleriet.html#Jonathan

1995 var et stort sjakkår. Garry Kasparov spilte en legendarisk VM-match mot Vishy Anand som var mye tettere og interessant enn det folk flest vet i dag og mange, unge spennende spillere var på gang og da tenker jeg på folk som Vladimir Kramnik og Gata Kamsky. Det var også dette året Florencio Campomanes gikk av som FIDE President og Kirsan Ilyumzhinov tok over. På hjemmebane ble Landsturneringen arrangert i Namsos med 433 deltakere – noe som var bra da mesterskap på Østlandet alltid trekker flest deltakere.

På hitlistene toppet Coolio med slageren Gangsta’s Paradise og blant de mest populære filmene dette året fant vi blant annet James Bond filmen Golden Eye og Seven med Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey i noen av hovedrollene. Madrugada ble stiftet her hjemme dette året og Seigmenn slapp albumet Metropolis. Vi vant Melodi Grand Prix 1995 med låta «Nocturne» av Secret Garden og dette var andre gang vi vant denne elskede og hatede melodifestivalen. Både Michael Jackson med albumet HIStory og Madonna med albumet Bedtimes Stories viste verden at de fortsatt var å regne med innen popmusikken. Dette året dør også den sjakkinteresserte og såkalt synske Anna Elisabeth Westerlund som selv spilte sjakk som ung og som på sine eldre dager ga ut skjønnhetspremier til barn. I VM i fotball for kvinner slo vi Tyskland 2-0 i VM-finalen og ble med det verdensmester i kvinnefotball.

Dette var det store sjakkåret til Jonathan Tisdall som sammen med Einar Gausel ble utnevnt til stormester i sjakk dette året. Året etter skulle Rune Djurhuus også få tildelt tittelen og plustelig hadde Norge fire stormestre i sjakk! Tisdall vant også en meget jevn Eliteklasse i Namsos der han tok 6.5 av 9 mulige og han kom med det halvpoenget foran Rune Djurhuus og Berge Østenstad på de beste plassene – begge med 6 poeng. På 5.5 poeng finner vi Einar Gausel, Roy Fyllingen og Frode Elsness og i det slagne felt finner vi sterke folk som Leif Øgaard, Ivar Bern og Eirik Gullaksen.

I Junior NM ble det meget spennende og med 6.5 poeng av 9 mulige gikk kjempetalentet Nina Hagesæther og hardt arbeidene Helge Nordahl til topps og senere på året måtte de spille stikk-kamp om NM-tittelen. Der gikk Helge Nordahl seirende ut og senere fikk han også IM-tittelen i sjakk. Nina sluttet dessverre så alt for tidlig med sjakk, men kusinen Ellen spiller fortsatt som vi vet. I det slagne felt i Junior-A dette året finner vi sterke folk som Kjetil A. Lie, Jon Kr. Røyset og Bjarte Leer Salvesen. Det var harde bud.

Tisdall kunne melde at han ikke storspilte under mesterskapet – men han var heller aldri i reell tapsfare og i tidenes sterkeste NM-felt til da imponerte han stort. Særlig partiet i tredje runde mot Rune Djurhuus smakte det fugl av og dette partiet skal vi straks se på. På denne tiden hadde Tisdall og hans samboer Marianne Hagen nettopp gått av som redaktører i Norsk Sjakkblad etter en periode med glitrende artikler i absolutt toppklasse. Pedagogiske artikler av Tisdall om sjakken fjert og nær fikk en skarve nordlending sin appetitt på sjakk til å bli enda større og jeg husker enda den spennende artikkelen Tisdall skrev om hvordan en skal spille tapte stillinger klart som dagen.