NM-minner – Asker 2000, Agdestein og Djurhuus

sjakkNM_LOGOPå hjemmebane i Asker vinner Simen Agdestein i år 2000 sitt 5. NM-gull!

Året er 2000, Vladimir Putin blir valgt til president i Russland, George W. Bush blir valgt til president i USA og den 13. august forulykker den den russiske atomubåten Kursk og synker etter en eksplosjon ombord ute i Barentshavet. Alle ombord omkommer – 118 i tallet. Under sommer-OL i Sydney og dette var de andre olympiske lekene som ble avholdt i Australia.  Norge tok totalt ti medaljer: fire gull, tre sølv og tre bronse. De fire gullmedaljene gikk til Knut Holmann i kajakk, K1 500m og K1 1000m, Trine Hattestad i spyd og til fotballjentene våre. Dette er den hittil siste gullmedaljen de norske fotballjentene har tatt i VM, EM eller OL-sammenheng. I sjakkens rike ble Kasparov detronisert av Vladimir Kramnik dette året i en match over 16 partier som endte med 8 1/2 – 6 1/2 til Kramnik etter at siste parti ikke ble spilt. Matchen gikk for seg i London og vakte stor oppsikt da Kasparov var storfavoritt på forhånd med en rating på hele 2849 mot Kramniks 2772.

Musikalsk ser Jim Stark og Kaizers Orchestra dagens lys dette året og Olsen Brothers vinner Eurovision Song Contest dette året med «Fly on the wings of love». Joachim «Jokke» Nielsen går ut av tiden og etterlater seg en musikkarv som lever livets glade dager selv den dag i dag. Under Spellemannsprisen får Briskeby hele fire priser – men den gjeveste prisen av de alle – som Årets Spellemann – gikk til Herborg Kråkevik. Musikalsk er dette et brytningsår på mange måter – internasjonalt har det vært Dance & Electronica som gjelder, men nå kommer R&B og Rap og flere musikkarter sterkt på hitlistene. På Billboard Top-100 tar Santana to av de tre øverste plassene, året sett under ett, med låtene «Smooth» og «Maria, Maria» – mens Faith Hills «Breathe» gikk helt til topps. Filmer dette året var Gladiator, American Psycho og Patrioten som alle på sin måte har voldsforherligelse som et av sine tema. Noe som bringer oss til Nobels fredspris som dette året gikk til Sør-Koreas Kim Dae-Jung for «hans arbeid for demokrati og fred i Sør-Korea og i Øst-Asia generelt og for fred og forsoning spesielt med Nord-Korea».

Andre jobber for fred for seg og sine og da er sjakken en god arena for å utøve sin vold. Under Landsturneringen, som dette året gikk av stabelen i Asker som ligger sørvest for Oslo. Arrangør er Asker Schakklubb, NTG og Bærum Schakselskap – fint skal det være hos fint-folk. For første gang i historien fikk Landsturneringen et sponsornavn og NM ble kalt «Computas Sjakk-NM 2000». Tilsammen 427 deltagere i 13 klasser sto for volden over brettet og dette var et skuffende deltakertall tatt i betraktning at hele 564 sjeler tok veien til NM samme sted 12 år tidligere. Men styrken på Eliteklassen var det lite å si på. Tre stormestre deltok, Simen Agdestein, Einar Gausel og Rune Djurhuus – i tillegg deltok de kommende stormestrene Berge Østenstad, Leif Erlend Johannessen og Kjetil A. Lie. Det var ulvetider under NM dette året.

Stormesterne kjempet en hard kamp om NM-gullet dette året og det er faktisk det nærmeste Rune Djurhuus har kommet NM-gull i sin lange NM-karriere. For Simen og Djurhuus fulgte hverandre som skygger dette året. Seier i første runde til begge, så en innbyrdes remis og seier igjen på begge. Deretter turneringens eneste tap for de begge! Simen for Leif Erlend Johannessen, og Djurhuus for Kjetil A. Lie. Deretter kom sluttspurten med fantastiske 5/5 – for de begge! Etter dette meget pene resultatet hadde de begge altså 7.5 poeng i sjakk-NM og det måtte spilles stikk-kamp. Denne vant Simen klart 2-0 uten større problemer og han vant dermed sin 5. NM-tittel i sjakk – noe som senere har blitt til 7 NM-gull anno 2016. Omkampen fikk for seg i hurtigsjakk og hadde reglene den gang vært slik de er i dag ville faktisk Rune Djurhuus vunnet NM-tittelen på kvalitet foran Simen! Så nær, men dog så fjernt fra NM-gull kom altså Djurhuus. Det er verdt å nevne at IM Leif Erlend Johannessen ble nr. 3 med sterke 6.5 poeng og med seier i siste runde ville han fått sitt første stormester-napp – i stedet ble det remis mot den regjerende Norgesmesteren IM Roy Fyllingen. Du finner mer NM-stoff i det historiske arkivet som har fanget opp NM-sidene.

Dette var Magnus Carlsen sin andre Landsturnering i sjakk. Hans aller første elo-ratede turnering var NM på Gausdal i 1999 der han tok en brillefin 13. plass i mini-puttklassen som helt fersk i turneringssammenheng. Før dette hadde han bare spilt i barnesjakkturneringer i Oslo-området. Vinner av miniputt i 1999 var Ørnulf Stubberud som tok 9.5 av 11 mulige, mens Magnus tok 6 av 11 det året. Nå i år 2000 på hjemmebane i Asker slo derimot Magnus til for full musikk. Han vant likegodt hele miniputtklassen dette året med sterke 10/11 mulige og viste dermed at ratingen hans på 904 løy nok kolosalt! I løpet av det neste året skulle den rundt 9-10 år gamle Magnus Øen Carlsen rase oppover 1003 elopoeng. En rekord i norsk sjakk som det skal bli vanskelig å slå! Og i Kristiansund i 2001 spilte han dermed allerede i Junior A. Han hoppet altså bukk over både lilleputt og kadettklassen i NM-sammenheng. Mer om det neste uke.

Her er det spennende partiet mellom Leif Erlend Johannessen og Djurhuus fra 6. runde:

Her er tabellen fra mesterskapet – Simen Agdestein vant 2-0 i stikk-kampen om NM-tittelen:

Tabell NM-2000Her er den historiske tabellen fra miniputtklassen med Magnus på topp:

Magnus Carlsen tabell