NM-minner – Kristiansund 2001, Gausel og Hal 9000

Lahlum vs. DjurhuusLahlum åpnet som et skudd under NM i sitt high-tech utstyr dette året.
Foto. Torger Strand

Året 2001 forbindes av mange med filmen 2001 – En romodyssé, et mesterverk av Stanley Kubrick der datamaskinen HAL 9000 har hoved-kontrollen over romskipet Discovery og der vi ser en av hovedpersonene i filmen, Frank Poole, spille sjakk mot HAL 9000 og selvfølgelig blir han fullstendig gruset av monsteret. 2001 er også året kjente folk som Ivo Caprino, Knut Th. Gleditsch, Tove Jansson, George Harrison og Helge Ingstad gikk bort. Den siste av dem var godt kjent i sjakkmiljøet da han i studietiden ble en pasjonert sjakkspiller og var med på å bygge opp og etablere Akademisk sjakklubb rundt studiemiljøet på Blindern i Oslo. Helge Ingstad var lidenskapelig opptatt av sjakk resten av livet og selv om han aldri spilte konkurransesjakk – dyrket han sjakken på sin måte gjennom litteraturen og sine venner som blant annet Arne Skouen.

Året startet med et hjerteskjærende knivdrap på den bare 15 år gamle Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo. Drapet viste seg å være rasistisk motivert og det ble ikke bare en tankevekker for folk flest, men ble kanskje også et slags vendepunkt i norsk opinion i forhold til det å ikke akseptere de ytterste høyrekreftene. Det ble arrangert fakkeltog slik at folk kunne vise sin avsky mot drapet og bare i Oslo var oppslutningen på rundt 40.000 i fakkeltoget som gikk av stabelen 1. februar. Men årets mest sjokkerende nyhet var de koordinerte selvmordsangrepene mot USA den 11. september 2001. Nær 3000 personer ble der drept i det som er den mest blodigste terroraksjonen i vår tid. Ringvirkningene etter 11. september lever i beste velgående den dag i dag med tiltak og mottiltak som verden gjerne skulle vært foruten.

På filmfronten så vi Ringens Herre-filmen Ringens Brorskap, Pearl Harbor, Harry Potter og de vises stein, Ocean’s Elleven og Et vakkert sinn – det var med andre ord et stort filmår i et av de mørkeste årene i min levetid. Alicia Keys sang Fallin så fløyelsmykt at en nesten fikk tårer i øynene, Dido sang Thank You mens Eve og Gwen Stefani sang Let Me Blow Ya Mind. Det var et år da kvinnene virkelig tok ansvar på hitlistene og slikt har vi gutta ikke noe imot.

Sjakkåret 2001 er ikke like begivenhetsrikt. GM Alexei Suetin og GM Tony Miles gikk begge bort dette året – to stormestre med en drivende god penn der særlig Tony Miles var bemerkelsesverdig i sin måte å skrive om sjakk på. Han hadde et stort glimt i øyet og alltid en original vri på det han bedres. Best kjent er nok Miles for at han slo Anatoly Karpov i Skara i 1980 med 1…a6 i et severdig parti. Kasparov, Kramnik og Anand var de ledende stormestrene dette året der de toppet ratinglistene. Kasparov herjet altså som alltid og vant både Wijk aan Zee dette året, med 10 av 13 mulige, og han vant den prestisjefylte Linares-turneringa. Der utdistanserte han resten av feltet med hele 3 poeng da alle de andre tok 4.5 poeng – mens Kasparov tok 7.5!

Landsturneringa gikk av stabelen i Kristiansund dette året med 420 deltakere på startstreken mot 463 deltakere i 1992 da samme arrangør sto bak arrangementet sist. Nedgangen har som vi har sett gått gradvis gjennom årenes løp – og de begynte å stige igjen etter Kristiansund 2001 som altså ble et vendepunkt hva oppslutning angår. Turneringen ble spilt i Braatthallen som nesten ble for stor for deltakere med følge, men som i hvert fall ble luftig nok. Storfavoritt var Einar Gausel som jo vant i Kristiansund i 1992. Han spilte etter rapportene, og en rask gjennomgang av noen partier, sterkt variabel sjakk – noe han også ga uttrykk for selv etter mesterskapet. Allikevel gikk han til topps alene med 6.5 av 9 mulige. Bak GM Gausel kom trekløveret IM Leif Erlend Johannessen, Torstein Bae og Kjetil A. Lie på plassene 2-4. Leif Erlend var altså nært NM-gull dette året og han spilte kampsjakk hele veien inn, det ble dermed noen stygge tap – men også flere pene seire. Bra innsats av Leffi i 2001. Torstein Bae var den store overraskelsen og med 6 poeng og tredjeplass tok han også en IM-norm som riktignok ikke var 100% innenfor kravene – men en som en kunne søke dispensasjon for da den var godt over 2451 i prestasjons-rating. Det samme gjaldt Kjetil A. Lie som gjorde en IM-prestasjon, men som manglet å ha møtt to FM-er blant sine motstandere. Vi vet i ettertid at Bae ble IM, mens Kjetil A. Lie gikk hele veien og ble både Stormester i sjakk og dobbelt Norgesmester og sjakk-karrieren hans er ikke over i skrivende stund.

I Junior A ble Martin Østtveit mester med sterke 7.5 av 9 foran kjente sjakknavn som Espen Lie og Harald Borchgrevink med henholdsvis 7, og 6.5 poeng. Men alle sin oppmerksomhet summet rundt deltakeren som til slutt ble nr. 6 i Junior A. med sine 5.5 poeng. Selvsagt snakker jeg om Magnus Carlsen som kom fra seier i miniputt året før og som likegodt hoppet over to klasser – lilleputt og kadettklassen – og bega seg ut i krig mot de under 20 år i en alder av bare 10.5 år. Magnus klarte seg altså storveis og allerede året etter var han klar for sin debut i øverste klasse – eliteklassen. I Kristiansund tapte Magnus bare mot Torill Hagesæther (nå Torill Skytte) som er en av svært få kvinner som har slått Magnus i klassisk sjakk. Ellers er det verdt å nevne at 11 år gamle Jon Ludvig Hammer vant miniputtklassen med 9 av 9 mulige – pent! Du finner mer om mesterskapet her.

Vi tar en titt på et av Einar Gausels mest overbevisende partier fra mesterskapet:

Her er turneringstabellen fra eliteklassen (klikk for større versjon):

resultatlista uten så mange kvalitetsberegninger