NM-minner – Brønnøysund 1990 og Frode Elsness

Frode Elsness 2010Frode Elsness anno 2010 – vinner av Junior-NM 1990 og NM 2008.
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Jeg har mange minner fra Landsturneringa i 1990 som gikk i Brønnøysund med 334 deltakere. Det var sol og fint vær da jeg reiste dit sammen med min gode venn Thormod Furu. Vi tok hurtigruta og jeg var førstereisgutt på sørgående hurtigrute og den er veldig mye artigere å ta enn nordgående hurtigrute fra Tromsø til Kirkenes. Flott natur er stikkordet her og Nordland lå åpen for oss i all sin prakt og vi koste oss på hele reisen. Vel fremme i Brønnøysund så ble ikke turneringa det helt store for meg. Jeg husker fortsatt det forsmedelige tapet mot Ole Christian Moen i den norske varianten i spansk som om det var i går. Hvordan ulveflokken hans våknet til liv etter at kavaleriet mitt hadde inntatt feltene d5 og f5 og jeg trodde at jeg sto som en Gud. Jeg sto da også meget godt etter åpningen, men så ble jeg overmodig og overspilte stillingen så til de grader at rekylen kom som en kule som bare meiet ned den hvite stillingen. Finito etter kun 22 trekk er sjelden kost – selv for en storkjefta nordlending! Blakk som ei kirkerotte for å si det med Solan Gundersen.

Men turneringa begynte hyggelig for meg. Jeg slo Johan Fredrik Næser i første runde og han kunne fortelle meg at han ble juniornorgesmester tidlig på 70-tallet og at han på samme tid hadde store bragder i karate. Endelig møtte jeg en som ikke bare var sjakknerd, tenke jeg, men da jeg møtte 2 ganger Moen i form av Steinar og Ole Christian ble det to smultringer på nordlendingen som bare scoret 4.5 poeng – altså 50% i sin debut i Mesterklassen i NM. Det kunne jeg ikke si meg fornøyd med etter gode resultater i alle andre turneringsstarter på den tida – men av og til vil ikke brikkene samarbeide og det gjorde de ikke under dette NM-et for meg.

Så da er det godt å ha andre å skrive hjem om! Berge Østenstad tok hjem NM-gullet i eliteklassen dette året som så ofte. Skal du se et parti av Østenstad fra NM det året – så velg gjerne slakten av Rune Djurhuus i kongeindisk på typisk posisjonelt Østenstads vis. Du skjønner at noe traff deg hardt og voldsomt – men hva det var – se det er ikke godt å si. Eller, i dette partiet var det det flotte bondeofferet c5! som banet vei for hvit – flott parti fra Østenstad det.

Jeg husker også at Ole Christian Moen gikk hen og vant Mesterklassen etter seieren mot meg og så husker jeg at selvsagt hvem som ble Juniormester det året. Ja, for aldri har vi vel fått en mer suveren mester enn nettopp dette året da Frode Elsness distanserte feltet med 2.5 poeng og scoret en perfekt score med 9 av 9 mulige! Strålende! Elsness er en farlig fyr over sjakkbrettet som nok hadde blitt stormester uten å forta seg om ikke legegjerningen kallet vel så sterkt som sjakksatsingen. Han er en kreativ spiller som liker seg som fisken i vannet om det er ubalanse på brettet og brikkene hans er aktive.

Vi husker alle at Elsness ble Norgesmester i 2008 etter stikk-kamp mot Jon Ludvig Hammer som han på den tiden hadde et kraftig tak på. Elsness kan også spille posisjonell sjakk, noe vi skal se i dagens parti. Ja, for jeg har selvsagt plukket ut et parti fra NM i Brønnøysund som er både overbevisende og som var viktig for turneringsseieren da motstander Sverre Skogen var rating-favoritt i det året Junior-NM.