NM-minner – Hamar 2007, Espen Lie og Pavarotti

Espen Lie med kongepokalen i 2007
Foto: Bjørn Berg Johansen

I februar 2007 raser Shanghai-børsen ned 9 prosentpoeng på en dag og dermed kan vi med sikkerhet si at finanskrisa også har rammet Asia hardt. I mai forsvinner Madeleine McCann fra familiens ferieleiligheten i Algarve i Portugal og dette blir en av historiens mest omtalte forsvinningssaker. Året startet med et av tiårets største politiske skandaler. Ingunn Yssen sa opp sin jobb i LO som organisasjonens internasjonale sekretær etter at hun påsto at hun var mobbet av Gerd-Liv Valla. Gerd Liv Valla var på det tidspunktet nylig kåret som Norges mektigste person, men som en konsekvens av Valla-saken måtte hun gå av som LO-leder og senere skrev hun boka Prosessen. Valla avviste alle Yssens krav og slo fast at: «Jeg er ingen pusekatt».

Vi fikk også Terrasaken der fire store kraftkommuner, Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik sommeren 2007 ble tilbudt å investere i obligasjoner på amerikanske Citibank av Terra. Over 500 millioner kroner ble investert og tapt i dette som i ettertid fremsto som ren gambling med fellesskapets penger. Vi fikk også Farah-saken dette året der 37-årige Ali Farah ble slått ned på en piknik-tur i Sofienbergparken. Dramatikken begynte da ambulansepersonellet nektet å ta han med i ambulansen og det ble politietterforskning med Spesialenheten for politisaker og rettsak mot de to ambulansesjåførene der mye omtalte Erik Schjenken ble frifunnet i Oslo tingrett for utilbørlig oppførsel. I september fikk vi store demonstrasjoner mot militærregimet i Burma der demonstrantene marsjerte for demokrati – noe som mye senere skulle enda opp med fredelige valg i Burma som i dag kalles Myanmar. Av dødsfall dette året nevnes Boris Jeltsin Luciano Pavarotti, Arve Opsahl, Grethe Kausland, Trond Kirkvaag.

Årets tre topplåter ifølge Billboard Hot 1000 var Irreplaceable med Boyonce, Umbrella med Rihanna og The Sweet Escape med Gwen Stefani Featuring Akon. Her hjemme var særlig Alejandro Fuentes og Madcon hete dette året. Shawe fikk sitt gjennombrudd i «Skal vi Danse» og da gutta i Madcon slapp «Beggin» eksploderte det norske musikkmarkedet. Av norske filmer det er verdt å nevne dette året var «Tatt av kvinnen», «Kill Bulljo – The Movie», «Blodsbånd» og «Varg Veum – Bitre Blomster». Fra USA fikk vi Into the Wild, Zodiac og Stardust i et år der de virkelige storfilmene glimret med sitt fravær.

2007 var et stor sjakkår med både World Cup og en viktig VM-turnering. Sjakkåret startet med at Aronian, Topalov og Radjabov delte førsteplassen i Wijk aan Zee. Magnus Carlsen kom på delt sisteplass med Shirov her. Men alt i Linares ble Magnus delt nr. 2 etter vinneren Vishy Anand. Under VM-turneringen i Mexico vant Vishy Anand nok en seier og han ble med det den 15. klassiske verdensmesteren i sjakk. En ubestridt sådan. Anand vant på 9 poeng av 14 mulige, mens Kramnik og Gelfand kom på henholdsvis andre og tredjeplass med 8 poeng hver. I World Cup 2007 kom Kamsky, Carlsen, Karjakin og Shirov alle til semifinalen blant 128 deltakere i  Khanty-Mansiysk, Russland. I den ene semifinalen slo Shirov Karjakin, mens Kamsky slo Carlsen i den andre med 1.5 – 0.5. Finalen over 4 partier ble så vunnet av Kamsky etter seier i det første hvitpartiet sitt med 2.5 – 1.5. Dette var Gata Kamsky sitt beste resultat etter comebacket i 2004.

Landsturneringen ble dette året spilt på Hamar mellom 7. og 14. juli, og hadde 501 offisielle deltakere. Det ble et flott arrangement og de flotte hjemmesidene kan du se her. Simen Agdestein ble Norgesmester i lynsjakk, mens Ørnulf Stubberud tok juniorklassen og Lasse Ø. Løvik ble Kadettmester. I de to yngste klassene ble det nordnorsk gull da Jon Fredrik Åsvang fra Sortland ble Lilleputtmester og Peter Flermoen fra Harstad ble Miniputtmester.

I selve Norgesmesterskapet gikk Porsgrunn helt til topps da de tre spillerne FM Espen Lie, FM Geir Sune Tallaksen, og GM Kjetil A. Lie tapetserte pallen i NM! De var fullstendig suverene i et felt bestående av blant annet GM Einar Gausel, GM Rune Djurhuus og GM Berge Østenstad i tillegg til fem Internasjonale mestre. Overraskende nok ble Espen Lie Norgesmester dette året etter stikkamp mot klubbkamerat Geir Sune Tallaksen (Østmoe), en stikkamp som ble arrangert i Porsgrunn. Der avgjorde Espen Lie med svart i et angrepsparti i sjette matchparti, etter en serie med remiser frem til dette. En velfortjent seier til Espen Lie som spilte mye god sjakk i mesterskapet. Storebror, og GM, Kjetil A. Lie fikk et 6 poeng i Landsturneringen – et halvpoeng mindre enn Lie og Tallaksen (Østmoe).

Inge Sandstad Skrondal fra Akademisk i Oslo ble Juniornorgesmester dette året, Katrine Tjølsen fra Bergen vant Kadettklassen foran sterke folk som LAsse Ø. Løvik og Jon Kristian Harr, mens Pål Andreas Hansen ble Lilleputtmester og Peter Flermoen fra Harstad ble Miniputtmester med suverene 9/9 mulige! Bedre kan det ikke gjøres. Vi legger også merke til at Ragnar Hoen tar hjem nok et Seniormesterskap og at Sheila Barth Bertsen nesten spiller seg opp i Eliteklassen med sin tredjeplass i klasse Mester der to spillere rykker opp til Eliten. Sheila sitt lodd ble at hun tapte nest sisterunden mot vinneren Lars Breivik, og at hun dermed kom 1 fattig kvalitetspoeng bak Andreas Moen fra OSS. Forøvrig var dette det første Norgesmesterskapet Magnus ikke deltok på i dette årtusenet.  Men Magnus kom til Hamar og deltok i pratelagsjakk der laget hans «Carlsen & CO» med Magnus Carlsen, Katrine Tjølsen, Marianne Haug og Ingrid Carlsen knuste laget «Moen, Moen, Moen & Moen» i finalen med hele 5.5 – 0.5. 36 lag stilte til start.

Her er det spennende partiet mellom Espen Lie og Rune Djurhuus fra nestsiste runde:

NM 2007, klasse elite:

Tabell-NM-2007

Her vinner du de offisielle hjemmesidene fra Landsturneringen på Hamar i 2007.

Her finner du omtale av stikkampen om NM-tittelen i 2007.

Her finner du fullstendige tabeller i Turneringsservice fra alle klassene i NM 2007.