NM-minner – Tønsberg 2008, Elsness og Derrick

 NM 2008 BBJFrode Elsness, Jon Ludvig Hammer og Berge Østenstad utgjorde pallen under NM 2008!
Foto: Bjørn Berg Johansen

20. august 2008 sklir Spanair Flight 5022 fra Madrid i Spania til Gran Canaria utenfor rullebanen og krasjer. Bare 18 mennesker overlever denne tragiske ulykken som koster 154 mennesker livet. Martine Vik Magnussen ble drept i London, noe som ble en stor sak her hjemme da gjerningsmannen rømmet hjem til Jemen og aldri er tatt. Dette var også året der verdensøkonomien gikk på en kjempesmell og finanskrisa tok en ny vending inn i en depresjon. Barack Obama ble valgt til USAs første svarte president og Lommemannen ble endelig tatt. Dette året døde også mange TV-personligheter og noen kjente skuespillere. Jeg nevner i fleng: Paul Newman, Horst «Derrick» Tappert, Julie Ege, Kjell Kristian Rike, Henki Kolstad, Knut Bjørnsen, Anne-Cath. Vestly, og Harald Heide-Steen jr.

De 29. olympiske sommerlekene ble avholdt i Beijing i Kina fra 8. til 24. august dette året og Norge tok tre gullmedaljer, hele fem sølvmedaljer og en bronse i dette mesterskapet. Totalt 11028 utøvere fra 204 nasjoner deltok i de 302 øvelsene. Det var totalt 31 idrettsgrener og for Norge vant Andreas Thorkildsen full i spyd. Olaf Tufte tok gull i roing og håndballjentene tok gullet etter å ha lekt seg til seier over de regjerende verdensmestrene Russland i finalen. 20 år etter håndballgjennombruddet i OL i Soul 1988 kunne dermed håndballjentene endelig, og med rette, kalles Gulljentene.

På musikkfronten er Soul, RNB og hip hop fortsatt inne i varmen og musikere som Rihanna, Chris Brown, Alicia Keys, Lil Wayne gjøre det strålende på Billboard Top 100 dette året. Hip hop er selvsagt like hot her hjemme og Karpe Diem, Erik & Kriss og Klovner i kamp gjør det skarpt – det samme gjør MadCon. En av årets store norske landeplager var ellers The Black Sheeps sin «Oro Jaska Beana». Av store filmer som ble sluppet i 2008 bør nevnes The Dark Knight, Mamma Mia – The Movie, Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike, Kung Fu Panda og Iron Man. Her hjemme kom Max Manus ut og gjorde det sjeldent godt. I tillegg kom Fatso, Den siste revejakta og flere filmer i rekken av Varg Veum-filmer.

I sjakkens rike fikk vi en av de mest spennende, velspilte og morsomme VM-matcher i manns minne. Regjerende verdensmester Vishy Anand tok imot Vladimir Kramnik til kamp. Disse spillerne ble nr. 1 og 2 i VM i Mexico året før og disse to toppet da også sammen elo-lista per 1. januar 2008 med 2799 i elo-rating – så det var de beste som møttes til dyst i Bonn i Tyskland dette året. Anand overrasket de fleste ved å spille kreativ og sterk kontringssjakk fra begynnelsen av matchen og ved å påta seg strukturelle svakheter fikk han dynamiske muligheter i åpne linjer og spill som resulterte i to svartseire i det som senere er døpt Bonn-varianten i slavisk. Anand var god hele veien og vant denne matchen med sifrene 6.5 – 4.5 – dermed ble det siste av partiene med Kramnik som hvit aldri spilt. Anand vant også den viktige Linaresturneringa dette året som ble det siste der han vant sjakkens Oscar som årets sjakkspiller før Magnus tok over.

Landsturneringen 2008 ble dette året spilt i Tønsberg i perioden 5.-13. juli med 471 deltakere. Det ble dødt løp mellom Frode Elsness og Jon Ludvig Hammer som begge endte opp på relativt beskjedne – i NM-sammenheng – 6.5 av 9. Elsness spurtet sterkt i de tre siste rundene med tre pinner. Han slo blant annet IM Hammer og GM Østenstad i disser rundene og i det hele tatt så har Elsness hatt en lite tak på Jon Ludvig med sin lett taktiske spillestil. I stikkampen senere på året i Moss gikk Elsness av med seieren 1.5-0.5 og han kunne dermed notere seg for sin første Norgesmestertittel i øverste klasse og han vant også en Kongepokal. Sterkt! Ellers var Magnus Carlsen tilstedet i Tønsberg og dette var det 10 strake NM’et han var tilstedet på selv om han altså ikke spilte om NM-titler i 2007 og 2008. Magnus ble overrakt blide fra Tønsberg av Gunnar Bue som var leder av NM og ble gjort stas på.

Espen Forså fra Tromsø vant et av de mest suverene Norgesmesterskapene for junior gjennom tidene med sin score på 8.5 av 9 mulige i Junior A. Tromsøgutten fylte 18 år under mesterskapet vant med 2 hele poengs forsprang til Elias DeMac og Johannes Kvisla. Levi A. Tallaksen fra Porsgrunn ble Kadettmester foran Marianne Woll Haug, 1911 og  Asbjørn O. Steinskog fra Sandnes. Tor Botheim tok Lilleputtmestertittelen, mens Kristian Stuvik Holm ble Miniputtmester på den mesterlige scoren 9/9! Hele 2 poeng foran Aryan Tari som spilte for Asker. FM Ragnar Hoen tok hjem nok et mesterskap for seniorer til OSS med sine 8 poeng. Ellers var dette det store Lars-året i NM. Lars Hjelmås vant Mesterklassen, Frilufts kjendis Lars Monsen vant  klasse 2 og Lars A. Stensen vant klasse 4.

Her er det spennende førstepartiet fra stikkampen mellom Elsness og Hammer, med mine kommentarer fra 2008:

Rester av hjemmesidene til mesterskapet finner du her.

Fulle resultatlister for alle klasser finner du her.

Tabell-NM-2008