NM-minner – Sandnes 2005, Agdestein og Der Untergang

NM 2005 - Simen og MagnusSimen Agdestein og Magnus Carlsen spilte 9 historiske NM-partier mot hverandre i 2005!
Foto: Magne Svendsen

I USA ble New Orleans nesten slått i grus av orkanen «Katrina» som slo til med full tyngde mot sørstatsbyen vi sjakkspillere til evig tid vil forbinde med navnet Paul Morphy som både ble født og døde her. Men i 2005 så altså New Orleans ut som et katastrofeområde og president George Bush måtte tåle mye kritikk for mangelfullt hjelpearbeid i etterkant. Her hjemme fikk vi høsten 2005 den første flertallsregjeringen på 20 år. I London ble det utført en udåd av dimensjoner da byens T-bane nett ble rammet av terror da tre bomber eksploderte på tre ulike t-banevogner med under ett minutts mellomrom i morgenrushet. 52 mennesker og fire selvmordsbombere ble drept under denne terroraksjonen og over 700 ble skadet. I april 2005 døde Pave Johannes Paul den II og den tyske kardinalen tyske kardinalen Joseph Ratzinger tok over som ny pave under navnet Benedikt den XVI. Av dødsfall her hjemme kan vi nevne Per Borten, Fritz Moen og Hanna Kvanmo.

I musikkens rike toppet Mariah Carey dette året Billboard 100 med sangen «We Belong Together». Her hjemme hørte vi blant annet på Ravi & DJ Løv med «bitelit» og Timbuktu og «Alla vill till himmelen men ingen vill dö». I filmens rike kom Harry Potter og ildbegeret, Sin City og Batman Begins ut. Mer sjelsettende var vel filmene «Hotell Rowanda» , «Der Untergang» og Viggo Mortensen og David Cronenberg sitt gripende og grusomme A History of Violence». Her hjemme kom blant annet Pål Sletaune sin skrekkthriller «Naboer» ut og dokumentaren «Giganten» om Erik Bye kom også ut.

På sjakkens arena ble det et dramatisk år da Garry Kasparov trakk seg tilbake til pensjonistenes rekker i mars 2005 etter siste runde av Linaresturneringa dette året. Kasparov avsluttet dermed karrieren på topp ved å vinne Linares 2005 på samme poengsum som Topalov, men med en 2857-prestasjon og på kvalitet foran den godeste Topalov. Senere på året ble VM i San Luis i Argentina avholdt og der var arvtager Veselin Topalov helt suveren og han vant dette FIDE-VM’et der Kramnik ikke var med, men der Anand, Svidler, Morozevich, Leko, Kasimdzhanov, Adams og Polgar alle hadde kvalifisert seg. Etter dette fikk Topalov sjansen mot Kramnik i en match om den ubestridte VM-tittelen i 2006 – en match han tapte. Allikevel var han verdensener på rating i perioden etter at Kasparov abdiserte fra tronen sin som verdensener.

Landsturneringen 2005 ble en meget spennende affære! Etter 6 runder hadde Magnus, Simen og Leif Erlend Johannessen – som var blitt GM på dette tidspunktet – alle 4.5 av 6 mulige og det ble da et rotterace mellom disse mot slutten. Magnus og Simen hadde møtt hverandre og dette skulle bli skjebnesvangert for Leif Erlend som måtte opp mot både Magnus og Simen og selv med remiser i begge disse partiene og seier mot GM Kjetil A. Lie var det ikke godt nok med 6.5 poeng for stikk-kamp om NM-tittelen dette året. Ja, for som du sikkert husker kjære leser ble det stikk-kamp mellom Simen og Magnus etter at begge tok 2.5 av 3 mulige i finalerundene. Simen møtte nedlegge ingen ringere enn GM Einar Gausel i siste runde for å holde følge med en seiershungrig Magnus som feide over Atle Grønn i ett minnerikt parti med de hvite brikkene.

Dermed ble det en historisk stikk-kamp om NM-tittelen mellom Simen Agdestein og Magnus Carlsen som spilte 1-1 i de ordinære partiene med klassisk tid i denne stikk-kampen! Begge vant med de hvite brikkene. Dermed ble det spilt to og to hurtigsjakkpartier som skulle avgjøre kampen om NM-tittelen. Her vant Magnus første parti, men Simen slo tilbake i det neste før det ble to remiser som resultatet i parti 3 og 4 i hurtigsjakken. I matchens 8. parti, og hurtigsjakkens 6. parti, ble alt avgjort da Simen kronet verket sitt med en sterk hvitseier etter remis i svartpartiet før. Dermed ble det en høyst fortjent NM-tittel på Simen Agdestein som spilte best i denne stikk-kampen og som var fryktinngytende også under Landsturneringen. Magnus sin tid skulle uansett trenge seg på – så det var litt morsomt at Simen holdt barrieren så lenge slik at vi også fikk se Magnus spille på norsk jord i NM-sammenheng også i 2006 da han jo slo Simen i deres stikk-kamp det året.

I Landsturneringen i Sandnes var det hele 583 deltakere. I Junior A vant Ørnulf Stubberud en klar seier med 7.5 poeng et helt poeng foran klubbkameratene Daniel Kovachev og Martin Valla på 2. og 3. plass med 6.5 poeng. I Kadettklassen vant Frode Olav Olsen Urkedal en udelt seier med 7.5 poeng og bak seg hadde han sterke navn i norsk sjakk som Joachim Thomassen, Nicolai Getz og Espen Forså. I Lilleputtklassen vantLasse Løvik fra Stavanger NM-gullet på knallsterke 8 av 9 foran Jon Kristian Harr og talentfulle Katrine Tjølsen fra Bergen. I Miniputt gikk NM-gullet til Shervin-Leon Malou fra Stavanger. Sandnes arrangerte et topp NM dette året og du kan fortsatt besøke nettsidene deres og nyte av alt det gode innholdet her.

Her finner du NM-sidene på web dette året.

Her finner du resultatlistene fra alle NM-klassene

Her er det spennende 1. partiet fra stikkampen mellom Simen og Magnus:

 

Endelig resultatliste for Eliteklassen 2005:

Tabell-NM-2005